Õunapuu
taimeperekond kuulub roosõieliste sugukonda, erinevaid liike kasvab nii vabas
looduses kui ka kultuuristatuna aedades, aretatud sortide arv maailmas ulatub
kümne tuhandeni. Kreeka mütoloogia järgi lõi õunapuu viljakus- ja veinijumal
Dionysos ning kinkis selle armastus- ja ilujumalannale Aphroditele, nõnda sai
õun Vana-Kreekas erootika võrdkujuks.
Tegelikult on
esimesed teated kultuuristatud õunapuust teada 7. sajandist e.Kr Trapezundist,
ühest kreeklaste kolooniast Väike-Aasias. Rooma riigi vallutuste aegu levis
õunapuu laiemalt ka Euroopasse.
Muistsed
eestlased kasvatasid oma tarede juures viljapuudena põhiliselt metsõunapuud ja
pihlakat. Hiljem sigines mõisaaedade eeskujul ja teatud kaasabil
viljapuude-põõsaste kultuursorte ka taluaedadesse. Tänapäeval kasvab Eestis
umbes kaks miljonit õunapuud, nende hulgas on (1998. a andmeil) 4 suvi-, 8
sügis- ja 12 talisorti, osa neist ka kohapeal aretatud.
Laialt tuntud on
inglaste ütlemine, et üks õun päevas peletab arsti su ukselävelt. Eesti
vanarahvas rääkis samas kontekstis kahest õunast päevas. Leian aga, et õun saab
tervist toetada vaid siis, kui ta ka ise on terve ja täiesti kvaliteetne.
Eestis
pritsitakse õunapuid (kui seda üldse tehakse), keskmiselt vaid paar korda
kevadel. Suuremad õunakasvatajad-eksportijad Lõuna-Euroopas, kus puude
kahjurputukaid ja haigusi on tunduvalt rohkem kui meil, töötlevad õunapuid
kemikaalidega kuni kümme korda.
Kas sellised õunad sööja tervisele edaspidi
hoopis negatiivselt mõjuma ei hakka, jääb eksportijail rahalise kasu kõrval
ilmselt teise- või kolmandajärguliseks küsimuseks. Lisaks töödeldakse õunu ka
veel säilitusainetega, et nende hea väljanägemine kauem püsiks. Ega seegi
õuntele tervistavat toimet lisa. Hea pesemise ja eriti koorimisega võib ju
kahjulikest ainetest, vähemalt nende enamusest, lahti saada. Kuid koos koortega
visatakse minema ka palju head, on ju õuntel suur osa hinnalistest
koostisainetest just koore all. Seega tasub ka õunte puhul kindlasti eelistada
omamaiseid.
Õunte mõju organismile.
Õunad tekitavad söögiisu ja tõstavad meeleolu. Nad on väga kasulikud keskea ületanuile, aidates säilitada noorust ja reipust. Tervel inimesel pole vaja karta, et ta õunu liiga palju sööb. (Mõnegi haiguse puhul see kahjuks nii ei ole, aga sellest lõpuosas.)
Õunad tekitavad söögiisu ja tõstavad meeleolu. Nad on väga kasulikud keskea ületanuile, aidates säilitada noorust ja reipust. Tervel inimesel pole vaja karta, et ta õunu liiga palju sööb. (Mõnegi haiguse puhul see kahjuks nii ei ole, aga sellest lõpuosas.)
Õuntel on
ergutav, stressi vähendav ja unevastane toime. Seepärast võivad autojuhid,
kellel seisab ees öine teekond, mõned õunad kaasa võtta – ajaviiteks, nälja ja
une peletamiseks. Värsketel õuntel on ka põletiku-, allergia- ja
viirustevastane toime. Õun aitab tugevdada immuunsüsteemi ja mõjub hästi
närvihaigustele. Õunu süüakse samuti paljude haiguste esinemisel üldtugevdava
vahendina, varjatud hüpovitaminoosi, suure füüsilise ja vaimse koormuse,
kurnatuse ning raseduse korral. Kui õunu jätkub, võiks neid tegelikult süüa
aasta läbi.
Pea
Liigsest
alkoholitarbimisest tulenevat peavalu saab leevendada, kui süüa hommikul
pikkamööda kolm krõmpsuvat õuna. Nii toimides möödub peavalu tunni möödudes. Kui
tundemärgid viitavad migreenihoo algamisele, tuleb kohe süüa mõni õun, sellega
saab migreeni tihtipeale ennetada.
Õunasöömine on
kasulik ka hammastele. Kuna õunanärimine puhastab hästi hambavahesid, mõjub üks
õun pärast lõunasööki nagu hambahari.
Süda, veri, veresooned
Õunu süüakse
südame arütmia esinemisel, õuntes leidub märkimisväärselt südamelihaste
tegevuseks vajalikku kaaliumi. Kaks õuna päevas võivad aidata isegi
südameinfarkti ära hoida või selle esinemisel vähemalt leevendada infarkti
raskust.
Tänu rohkele
pektiinisisaldusele pidurdavad õunad ateroskleroosi arengut ning vähendavad veres
ringleva kolesterooli hulka. On tõestatud, et päevas 2–3 õuna söömine vähendab
veres ringleva kolesterooli hulka 10% või enamgi. Mida kõrgem on
kolesteroolitase, seda tõhusamalt mõjub õunasöömine.
Pidev õunte
tarbimine alandab mitte ainult vere kolesteroolisisaldust, vaid ei lase ka
kolesteroolil muutuda suureteraliseks, nn halvaks kolesterooliks, mis kipub
sadestuma veresoonte seintele, põhjustades nende lupjumist.
Raud koos mõne
teise õunas leiduva mineraalainega tuleb kasuks vereloome ainevahetusele ja
seda eriti aneemia ehk kehvveresuse korral. Kehvveresuse korral soovitatakse
juua päevas 3–4 klaasi õunamahla.
Kellel on kõrge
vererõhk, soovitatakse igal hommikul süüa tühja kõhuga üks õun, sest õun uhub
kehast ülearuse keedusoola ja vee ning mõjub vererõhku alandavalt. Eriti
soodsalt mõjub õunte söömine hüpertooniatõve algstaadiumis.
Kui süüa kaks
õuna päevas või juua õunamahla (soovitavalt enne magamaminekut), vähendab ja
reguleerib see veresuhkrut. Seda võimaldab fruktoosi suur osakaal õunas leiduvate
suhkrute hulgas.
Magu, sooled, seedimine
Õun ergutab
maomahla, sapi ja teiste seedenõrede eritumist ja soodustab seega toidu
seedimist. Soolestiku puhastamiseks sööge iga päev üks õun. Pektiin- ja
parkainete sisalduse tõttu annab õunadieet häid tulemusi ägedate ja krooniliste
soolepõletike korral.
Mao
ülihappesuse, mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandite ning seedeelundite elavnenud
motoorika korral soovitatakse süüa magusamaid õunu. Alahappesuse ja spastiliste
(krambiliste) soolepõletike korral sobivad hapud sordid, teistele
soolepõletikele magusad.
Õuntest on abi
nii kõhukinnisusest kui -lahtisusest jagusaamisel. Kõhukinnisuse vastu
kasutatakse magusamaid sorte (300–400 g päevas), kõhulahtisuse vastu
soovitatakse aga hautatud õunu. Viimased olevat head ka peensoolepõletiku
ravis.
Sapiteede
tegevuse loiduse korral sobib hapude õunte söömine.
Teised siseorganid
Õunad ja
õunamahl normaliseerivad kolesteroolisisaldust maksas – ainsas elundis, mis
seda organismist välja juhib. Selleks piisab, kui sööte päevas ära kaks õuna
või joote ära kahe õuna mahla.
Õun on hea
maksa, neerude ja põie tööle, nende loiu tegevuse ergutamiseks, eriti tõhus
mõju on maksa halvast tööst tingitud närvi- ja nahahaigustele.
Õunakuur mõjub
positiivselt niihästi põie-, neeru- ja sapikivide esinemisel kui ka nende tekke
takistamisel. Kui õunu jätkub, võiks kuur toimuda aasta läbi.
Ka prantsuse ja
inglise rahvameedikud hindavad õunu ja õunakalja neeru- ja sapikivide
ravimisel. Kuigi teadus pole veel tõestanud, kuidas tuleb õun toime nii raske
ülesandega, on loodusravitsejad saavutanud üllatavaid tulemusi. Hästi mõjuvad
just õunamahl, õunakali ja -siider.
Jäsemed, lihased, luud-liigesed
Kuna
pektiinained seovad ja viivad organismist välja kolesterooli, tanniin ja
kaaliumsoolad aga eemaldavad organismist oblik-, piim- ja kusihapet, on õunte
söömine, muidugi mitte liialdusteni minnes, näidustatud podagra, reuma ja
liigesepõletike korral, pidurdades nende arengut. Eriti hästi mõjuvad siin
õunamahl, õunakali ja -siider. Väga tõhusaks peetakse artriidi puhul aga just
välisõhus kääritatud õunamahla, millest lähemalt lõigus “Õunamahl”.
Õunad on ka head
veeajatid, vähendades turseid.
Õunas peitub noorus
Õunas on
vitamiinid ja mineraalained organismile sobivas vahekorras.
Juba vanal ajal tarvitati
õuna külmetushaiguste vastu, pikkadel merereisidel kuulusid õunad varustusse,
et pääseda skorbuudist. Teati, et õunamahl aitab nii mõnegi seedehäire ning
veresoonte lupjumise vastu. Õunu on alati peetud väga kasulikuks eriti keskea
ületanud inimestele, sest need aitavad säilitada nooruslikkust ja reipust.
Teiste puuviljadega võrreldes säilib õun hästi, mõned sordid isegi ületalve.
Õun on ainus puuvili, milles hapete-suhkru vahekord seistes ei muutu.
/Aive Luigela/
/Aive Luigela/
Sobiv ainete vahekord
Õunale annavad
hea maitse puuviljasuhkur ja hõrgutavad orgaanilised happed. Vitamiine ja
mineraalaineid ei ole küll nii palju kui näiteks mustades sõstardes või
kibuvitsamarjades, kuid õunas on nende vahekord organismile kõige sobivam.
Õun pikendab eluiga
Kui tahate kauem
elada, sööge õunu. Polüfenoolid ja
teised antioksüdandid aitavad ära hoida niinimetatud vabade radikaalide
kahjulikku toimet. Vabad radikaalid on rakkudes tekkivad ained, mis arvatakse
olevat seotud vananemisega.
Õuntes
sisalduvad antioksüdandid pikendavad keskmist eluiga. Varem on selgunud
tõsiasi, et neil naistel, kes tihti õunu söövad, langeb märgatavalt
südamehaiguse oht.
Keha välispind
Õun on inimesi
ilusaks teinud aastasadu. Räägitakse, et õuna sisaldasid ka esimesed kreemid ja
said sellest endale koguni nime – pommade –, sest prantsuse keeles on õun
pomme. Õunad on täna sama head kui sada aastat tagasi, seega ei tohiks nende
ilutegevad omadusedki kuhugi kadunud olla.
Kuidas saada
endale põsed nagu ladvaõunal? Tarbi õuna nii sees- kui välispidiselt! Vitamiine
täis ja hästi maitsev õun parandab kollageeni ja elastiini moodustumist nahas,
tänu millele püsib nahk pingul ja elastne. Just selle omaduse pärast
kasutatakse tänapäevastes silendavates kreemides õunaseemneekstrakti. Vanades
iluõpikuteski kirjutatakse õuna kortse vähendavast mõjust.
Kortsude
triikimisega need viljad aga ei piirdu. Õun parandab ka naha niiskuse sidumise
võimet ning takistab pigmendihäirete teket.
Värsked õunad
sisaldavad kõiki vees lahustuvaid vitamiine, rauda, mangaani, kaltsiumit,
magneesiumit, kaaliumit, tanniini ja mitmeid suhkruid. Ühest keskmise suurusega
õunast saab täiskasvanud inimene kätte veerandi päevasest C-vitamiini
vajadusest.
Me kõik teame,
et ilu tuleb seestpoolt. Spot Klubi kosmeetik Lilian Leevald kinnitab samuti,
et meie vanaemade ajal toidulaualt iluarsenali jõudnud õunad on head nii köögi-
kui kosmeetikalaual. Eelistada tasub kodumaiseid õunu, mis ületavad
toiteväärtuselt kõiki välismaiseid. «Mis tahes iluprotseduuride puhul tuleb aga
alati kinni pidada paarist reeglist,» hoiatab Leevald. «Nahk peab olema terve
ja kasutaja olema kindel, et mask ei sisalda tal allergiat tekitavaid aineid.
Kõik isetehtud maskid tuleb ära kasutada kohe, vahetult pärast valmistamist.
Aegunud jääkidega eksperimenteerida ei tohi. Õun peaks olema kasvanud
ökoloogiliselt puhtas keskkonnas.»
Näomaskid väsinud ja tuhmile nahale
Riivi õun jämeda
riiviga, lisa supilusikatäis mett ning paksenda massi kaerahelvestega. Kanna
puhastatud näole, lase 15 minutit mõjuda ja loputa maha.
Tee keedetud
kartulid pudruks ning sega hulka supilusikatäis riivitud õuna ja piima. Hoia
maski näol umbes 20 minutit ja pese sooja veega maha.
Näomaskid normaalsele nahale
Näo kergeks
koorimiseks sega kokku kaerajahu, supilusikatäis jogurtit, üks riivitud õun ja
kaks teelusikatäit värsket sidrunimahla. Hoia maski näol 20 minutit ning pese
sooja veega maha.
Toitva ja sära andva maski saad, kui püreestad ühe väikese õuna supilusikatäie nisuidudega. Kanna mask 15 minutiks näole ning loputa siis hoolikalt maha.
Naha toniseerimiseks võta pool klaasi õunamahla, lisa teelusikatäis sidrunimahla ja pool klaasi peeneks riivitud kodumaist kurki. Kasta marli mahla sisse, pigista kuivemaks, laota näole ja lase 20 minutit toimida. Loputa nägu mineraalveega ja kreemita.
Naha pehmendamiseks riivi pool õuna, lisa teelusikatäis
õunaäädikat, kolm supilusikatäit külmpressitud oliiviõli ja soovitatavalt selle
aasta mett. Hoia näol kuni 25 minutit ja võta maha sooja vee ning
vatitupsudega. Kanna näole nahatüübile vastavat kreemi.
Näomaskid rasusele nahale
Sega vahustatud
munavalge sisse supilusikatäis riivitud õuna. Kanna mask 10–15 minutiks näole.
See mask värskendab ja silub, ahendab poore, tasandab ebapuhast ning rahustab
põletikulist nahka.
Tasakaalustava
maski saab õunast ja tärklisest. Riivi üks väike õun ja sega see supilusikatäie
kartulitärklisega. Kanna mask näole ja kaelapiirkonda, lase 15–20 minutit
toimida ja pese maha.
Näomask suurepoorilisele nahale
Riivi üks õun ja
pirn ning sega sisse supilusikatäis mett. Hoia maski näol 15 minutit. Loputa
sooja veega maha ja kanna näole nahatüübile vastavat päevakreemi.
Näomaskid vananevale nahale
Mikserda kokku
30 grammi õunakuubikuid, kaks aedmaasikat, kaks supilusikatäit maitsestamata
jogurtit ja teelusikatäis mett. Sega juurde kaks teelusikatäit kosmeetilist
savi. Kanna mask 20 minutiks näole, pese sooja veega maha ja värskenda nägu
toonikuga.
Püreesta üks
banaan ja õun ning hoia näol 20 minutit. Loputa sooja veega.
Näomask kuivale ja tundlikule nahale
Koori õun ja
riivi ning sega juurde supilusikatäis oliiviõli ja mett. Kanna mask nahale,
lase 15 minutit mõjuda ja loputa sooja veega maha.
Söögem terviseks!
Kasutatud kirjandus:
http://teadus.err.ee/artikkel?cat=1&id=3881
http://www.halika.ee/2012/01/oun-on-vaga-kasulik-tervisele.html
http://www.naisteleht.ee/node/6604
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar