pühapäev, 6. oktoober 2013

Yin ja Yang



Juba iidne Hiina kultuur märkas naiselikkuse (yin) ja mehelikkuse (yang) sügavat, teineteist täiendavat erinevust. Igas Naises on Seesmine Mees ja igas Mehes Seesmine Naine - kelle avastamine ja liitmine oma teadliku minaga annab meile terviklikkuse.

Yang on valge pool ja Yin on must pool.
Yang meesenergia ja Yin on naisenergia.
Yang on tuul (ka taevas) ja Yin on vesi (ka maa).
Yang-energialiigub päripäeva ja Yin-energia liigub vastupäeva.

Loomupärased yin- omadused
Ovaalne nägu, sale kehaehitus, pikad sõrmed ja varbad. Suured täidlased huuled ja punnpõsed on rohkem yin- märgid. Inimene, kes sageli silmi pilgutab ja kellel on raskusi silmsidega, on samuti yin´im. Yin- omadused on loovus, kujutlusvõime, tundlikkus, paindlikkus, muretus ja õrnus. Ent iga loomulikult yin´im inimene võib kergemini muutuda liiga yin´iks kui ka liiga yang´iks.

Loomupärased yang- omadused
Ümaram nägu, jässakam kehaehitus ja kindel pilk on yang´imad. Väikesed silmad, kitsad huuled ja hästiarenenud lõuajoon annavad lisa.  Yang- omaduste seas on keskendatus, erksus, aktiivsus ja dünaamilise elustiili viljelemine. Sellistel inimestel on kergem olla pigem liiga yang kui periooditi kogeda yin- seisundit.

LIIGA YIN
LIIGA YANG


külmatunne
jäikus/ kangus
sagedased nakkushaigused
pinge
külm, niiske nahk
kuiv nahk
kõhulahtisus
kõhukinnisus
letargia
stress
depressioon
viha
ohvri mentaliteet
kontrollivajadus

Kuidas muutuda yin´imaks
Kuidas muutuda yang´imaks


mediteerige
tegelge võitluskunstidega
sööge rohkem värskeid puuvilju ja salateid
tegelge võistlusspordiga
jooge vett ja mahlu
riietuge säravatesse värvidesse
kandke pastelsetes toonides rõivaid
kandke elegantseid ametlikke rõivaid
kandke avaraid, hõljuvaid rõivaid
suhelge
tehke sirutusharjutusi
sööge keedetud/ küpsetatud toitu
minge loodusesse
sööge rohkem juurvilju, teri, kala
kuulake lõdvestavat muusikat
saage rämpsust lahti
kasutage pehmet valgust ja küünlaid
võimelge


 Pingeline elu loob yang-energiat, seega seisneb tasakaalutrikk selles, kuidas kiirelt yin-energiat tõsta.

Lihtne viis yin-energiat tõsta on sügav hingamine:
Istu sirge seljaga toolil, ilma et toetaksid seljatoele, mõlemad jalad on kindlalt maas. Aseta üks käsi rinna keskele, teine mao koha peale, sulge silmad ja hinga sügavalt ninast sisse ja välja. Sisse hingates luba kõhulihastel olla lõdvad – niiviisi saad sügavamalt hingata. Ja kui välja hingad, tõmba naba selgroo ligi – nii saad seda täielikumalt teha.
Lase teadlikult hingamisel sügavamaks minna ja aeglasemaks jääda. Juba mõne hingetõmbega tunned, kuidas nii keha kui meel rahunevad maha ja oma käte soojus annab mõnusa kindluse ja turvalisuse tunde. Süvahingamine loob selge aru ja maandab füüsilisi pingeid.
Nikotiin, alkohol ja suhkur on kõige äärmuslikumad yin-toidud ning sool, liha ja muna on kõige äärmuslikumad yang-toidud. Kui sööd palju liha, mune ja soolast toitu, januneb keha tasakaalustumiseks magusa, alkoholi või nikotiini järele. Kui sööd aga palju magusat, siis tekib vastukaaluks soolasehimu. Sel moel ühest äärmusest teise liikudes ei saavuta aga keha tasakaalu ja sa leiad end hoopis pingpongipallina edasi-tagasi hüplemas.

Kõige otstarbekam on süüa toite, mis on veidi yin ja veidi yang, nagu parasvöötme puuviljad, pähklid, seemned, lehtsalatid, köögi- ja kaunviljad yin poolelt ja terved töötlemata teraviljad ja kala yang poolelt. Nii tunned end tõeliselt tasakaalus olevat ja võid stabiliseerida nii oma toiduvajadusi kui meeleolu, taastada energiat, maandada stressi ja isegi haigusi ennetada.

Nt. kolm toitu, milles on yin ja yang energia tasakaalus.

Hernesupp kardemoniga (kuuele)
Siin põimuvad India (ingver, kardemon) ja Eesti (oder) maitsed. Kaunviljad koos teraviljadega varustavad meid täiusliku valguga. Sobib ka hästi rahustavaks õhtusöögiks.
1 kg kuivatatud kollaseid herneid, osa tervelt, osa poolitatult
2 l vett 1 tass odrakruupi 2 sibulat, hakkida 3 porgandit, lõigata pikuti pooleks, siis seibideks 1 sl kooritud ja peeneks hakitud ingverijuurt 2 tl jahvatatud kardemoni 2 sl oliiviõli 1 suur või 2 väikest porrulauku, lõigata väikesteks tükkideks soola ja pipart
2 pastinaaki
2 porgandit
2 kaalikat
Kõik koorida, lõigata suupärasteks tükkideks.
2 sl oliiviõli
värsket või kuivatatud tüümiani
soola ja pipart
4 sibulapealset, hakkida
1 – 2 küüslauguküünt, pressida
½ värsket punast pipart, rõngasteks lõigata
1 – 2 sl punast palsamiäädikat
120 ml hakitud koriandrilehti ja õrnu varsi
soola ja pipart


Pane herned ja vesi potti, aja keema. Riisu vaht pealt ära. Lisa kruubid ja keeda keskmisel kuumusel 1 ½ tundi, aeg-ajalt segades. Prae sibulat, porgandit, ingverit ja kardemoni 5–10 minutit õlis. Kui herned hakkavad pehmeks saama, lisa praetud toiduained ja keeda veel 10minutit. Lisa porrulauk ja hauta veel 3 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri seemnetega rukkileiva ja võiga.
Küpsetatud juurviljad (kuuele)
Juurviljadel on maandav, leevendav ja meeleolu tõstev mõju. Nad aitavad keskenduda ning annavad sulle ka sügavama ja rahulikuma une.
2 peeti
Kuumuta ahi 225°C-ni. Pane juurviljad suurde ahjuvormi. Piserda peale õli ja sega näppude vahel, et kõik tükid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota tükid ühtlase kihina laiali ja puista peale tüümiani. Küpseta, kuni juurviljad on pehmed (u 30–45 minutit). Kontrolli 15 minuti pärast, sega. Raputa peale soola ja pipart, serveeri kuumalt. Serveeri küpsetatud lõhe või forelliga.

Musta oa salat (neljale)
Olgugi et värske toit on alati kõige parem valik, on mõned konservid täiesti OK. Kaunviljad, mis on lihtsalt soolavee sees keedetud, kuuluvad nende hulka. Musti konservube kasutades saad lihtsalt ja kiiresti toitva ja maandava salati, mis taastab nii elujõudu kui ka seksuaalenergiat.
1 purk (420 g) musti ube, kurnata ja loputada
Sega kõik koostisosad kausis, maitsesta soola ja pipraga ning kaunista koriandrioksakesega. Koriandri võib edukalt asendada peterselliga. Serveeri keedetud kinoaga (valmib 15 minutiga) ja aurutatud köögiviljadega (piserda serveerides köögiviljadele natuke oliiviõli ja sidrunimahla)

Olge hoitud!
Küllike


Kasutatud kirjandus:  director.ee
                                  Feng Shui piibel



Kommentaare ei ole: