esmaspäev, 12. mai 2014

Kuidas muuta oma toitumist?

Mõnikord on nii, et tahaks midagi muuta ja vaim on valmis, aga keha mitte. Eriti puudutab see neid, kes peavad muutma oma söömisharjumusi, olenemata põhjusest. Vaim on nii valmis, aga aju muudkui tõmbab toidu poole, mida on talle seni antud. Öeldakse, et inimene on kõhu ori ja teatud mõttes on sel tõepõhi all. Kui ikka isutab, siis löövad väga paljud pärast paari päeva käega ning kannavad maha enda tahtejõu.
Kas sellisest olukorrast on üldse väljapääsu või suudavadki oma toitumist muuta ainult jäärapäised ja väga tugeva tahtejõuga inimesed? Nii ja naa. Olen aga siiski veendunud, et kõik on võimalik, kui inimene on endale kahe kõrva vahele istutanud eesmärgi. Miks ma seda teen? Miks see on mulle vajalik?

 Tavaliselt on probleemiks see, et endale pannakse ette liiga pikaajalised eesmärgid. Nt. tahan võtta alla 10 kg. Selge on see, et 10 liigset kilo lahkub sinu kehast, sõltuvalt algkaalust, 3- 10 kuuga. Kiiremini pole lihtsalt tervislik. Seega on see päris pikka aeg. Inimene aga teatavasti tahab tulemust näha ju kohe.
Selleks on hea leppida endaga kokku hoopis lühemaid perspektiive – 1 päev, 3 päeva, 1 nädal, 3 nädalat jne.  Seejärel tuleb oma vaheeesmärk, nt. 5 kg, kirjutada endale nähtavasse koht – külmkapile, märkmiku peale, elutoa seinale. Et ta oleks pidevalt silmade ees ning aitaks programmeerida meie alateadvust.
Seejärel tuleb panna paika kõik need toiduained, mida välistada. Seejuures pole endale vaja öelda, et seda ja seda toiduainet ei tohi ma süüa, vaid öelda, et praegu ma seda ei taha. Kui käsi haarab nt. koogi- küpsise järgi, tuleb hetk oodata ning endale öelda: „Praegu ma seda kooki ei taha. Ehk hiljem.“ Kindel on see, et hiljem on kook meelest läinud. Eriti siis, kui köögist õigel ajal välja kõndida.
J Samamoodi saab endal võõrutada tubaka- ja alkoholitarbimist.

Kaalulangetamise puhul, aga ka tavapärases toitumises, on väga oluline on vee joomine! Jääkained ei saa kehast väljuda, kui kehal on vedelikupuudus. Vedelik aitab verel liikuda, seega aitab liikuda ka meie energial. Ta aitab pesta neerusid ja põit. Vedelikupuudusele viitavad kuiv ja kortsus nahk, peavalu. Kuna aju ei tee vahet söögi- ja joogisignaali andmisel, siis esimese näljatunde korral on kõige mõttekam juua tassitäis leiget vett, kuhu võib lisada ka viilu sidrunit. Kui poole tunni jooksul nälg ikka üle ei lähe, on mõttekas süüa. Peab pidama meeles, et söömine ja joomine samal ajal pole soovitav. Kui toit maos lahjendada vedelikuga, ei saa maomahl toitu korralikult läbi töötada ning tulemuseks võib olla lisaks muudele probleemidele kehakaalutõus. Reegel peaks olema, et juuakse 30 min. enne sööki ja 1,5- 2 tundi pärast sööki. Ma tean, et meid on harjutatud iga suutäie peale jooma, kuid viimane aeg on hakata ennast ümber harjutama, et organid saaks korralikult teha oma tööd.

Need inimesed, kes kaalust soovivad alla võtta, peavad mingi aeg päris alguses paratamatult taluma tühja kõhu tunnet, kuna seni on ju toitu antud kehale palju ning magu on välja veninud. Lihaselise organina on magu võimeline taas ennast väiksemaks tõmbama, mis tähendab seda, et ka toitu mahub korraga makku vähem, mis omakorda on ainult soodne meie kaalulangetamisele. Muidugi on vaja jälgida, et ennast ei näljutataks ning iga päev saadakse kätte vajalikud vitamiinid- mineraalid ja rasvad, kuid süsivesikute ja toidukoguse arvelt tuleb kaloraaži vähendada.  Hea lahendus on võtta endale väiksem taldrik, kuhu ei mahugi palju toitu. Endaga tuleb leppida kokku, et toitu juurde ei võeta. See, mis taldrikule mahtus, ongi piisav. Muidugi ei räägi ma siis toidu kuhjamisest taldrikule, vaid ikka viisakast kogusest
J

Kui jätta oma menüüst välja nisujahutooted, suhkur, kartul ning asendada need nt. kaerajahuga, riisijahuga, vähese meega, riisimakaronidega, siis meie keha tänab meid igal juhul. Muidugi on köögi-, juur- ja puuvili, aga ka söödavad umbrohud ja seemned, asendamatud iga inimese toidulaual. Kel vajadus süüa liha, siis pole see keelatud. Oluline on loomse valgu tarbimise piiramine. Piisab täiesti 2x nädalas ja eelistatud on merekala või mahetoodetud kana- ja veiseliha. Toidulisandina võib kasutada pärmihelbeid. Kuna nad jätavad kerge juustuse maitse, võib neid lisada suvalisele toidule – kastmetesse, pasta peale, soolastesse smuutidesse ja küpsetistesse, salatitesse. Mitteaktiivne pärm sisaldab palju B- grupi vitamiine ning on eriti kasulik taimetoitlastele.
Samuti võib toidulisandina tarvitada Maka pulbrit: See on looduslik hormonaalne tasakaalustaja ning eriti hea neile, kel üleminekuiga või kelle hormonaalne tasakaal on paigast nihkunud. Piisab 3- 4 tl. päevas, mida võib lisada smuutidele, jogurtile jms.
Menüüsse sobivad loomulikult ka läätsed ja oad. Nad on head valguallikad, sisaldavad palju kiudaineid, mis aitab kaasa kaalulangetamisele. Samuti on nad head kolesteroolialandajad  ning aitavad hoida normis veresuhkrutaset, sobides seega väga hästi diabeetikutele. Läätsed sisaldavad 100 grammis 20 grammi süsivesikuid.

Ära ei tohi jätta ühtki väärtuslikku toiduainet, küsimus on ainult KOGUSTES ja tasakaalu säilitamises – nii palju kui sööd, nii palju ka kulutad. Võtmesõnadeks toitumismuutuste läbiviimise puhul ongi: vähem süsivesikuid, väiksemad kogused, enamus toidust sisaldagu köögi-, juur- ja puuvilju. Teravilja tarbida mõõdukalt. Piisab hommikupudrust või 2 leivaviilust päevas. Nisujahu ning suhkur tuleb menüüst välja jätta. LIIKUMINE on väga oluline! Vähemalt 30 min kõndimist on suurepärane!

Kõige lihtsam on esilagu muutuseid sisse viia üks päev korraga.  Hommikul ärgates tuleb ennast häälestada vajalikule lainele ning panna paika põhitegevused – söögiplaan, liikumisplaan, muud võimalikud tegevused, mis võimaldavad tegelda palju iseendaga.  Olles positiivselt meelestatud ning täis energiat muutuste läbiviimiseks, möödub päev edukalt täiesti märkamata.

Õhtul tuleb ennast eduka päeva eest kindlasti kiita! Kaalu peale ei maksa järgmisel hommikul kohe minna, sest tublidus ei pruugi seal kohe kajastuda. Leppige endaga kokku, et kaalute nädala lõpupoole ning 1 kord nädalas.
Uskuge, kõik saavad sellega hakkama! Ennast tuleb armastada! Kas armsale inimesele pakume süüa seda, mis pole talle kasulik? Muidugi mitte! Miks me siis pakume oma kehale seda, mis pole talle kasulik? Ennast armastades ja toitumise muutmist elustiilina võttes, rahulikult ja stressivabalt sel uuel teel kõndides, tänab keha meid kergema ning tervema olemisega, olles energiast ja tahtejõust tulvil! Lisaboonusena veel särav nahk ja enesekindluse tõus!

Muutusterohket suve soovides,

Küllike

Kommentaare ei ole: