esmaspäev, 20. oktoober 2014

Muuda ise oma elu!


Ilmselt on paljud mõelnud, et vot nüüd küll aitab ja midagi on vaja oma elus muuta.  Pidev rahulolematus paneb pea valutama, võtab ära isu midagi üldse teha ja kellegagi suhelda. Kõik ajavad närvi – olgu selleks kodused, töö, poemüüja, kaubavalik, bussijuht ….

Muuta tahaks küll, aga kust alustada? Kuna segadus on suur hakatakse kas kõike korraga muutma või lüüakse hoopis käega .
Mõned  soovitused, kuidas märgata ja alustada.

1.  Tee selgeks, mis Sind kõige enam häirib.  Kõige enam tähendab seda, et kirja tohib panna max. 3 häirivat tegurit.  Vaata oma probleeme ausalt, ilma ilustamata. Ära süüdista kedagi ega midagi, kõige vähem aga iseennast.  Lihtsalt vaata olukordi nii, nagu need on. Nt. ma olen väsinud selles rattas olemisest – kodu ja töö.

2.  Pane kirja kõik need tunded, mis Sul seoses oma probleemiga on tekkinud.  Kirjelda seda, mil moel  probleem Sinu elu häirib. Kas tunned oma rahulolematuse tõttu vastumeelsust oma partneri suhtes või mõtled iga päev sellest, et peaks vahetama elukohta jms? Ära süüdista kedagi.

3. Kui kõik on kirjas, loe kirjapandu uuesti läbi. Iga punkti juures mõtle, milliseid emotsioone see Sinus tekitab – viha, kurbust, tekib Sul turvatunde puudumise tunne?  Ära kiirusta emotsioonide sõnastamisega, vaid tunneta rahulikult. Alati pole esimene emotsioon õige, sest see on tingitud egopõhisest ja kehasse juurdunud mustrist. Püüa vaadata oma probleemi kellegi teise pilguga. Selleks „astu endast justkui välja“ ja kujuta ennast ette vaadates iseennast kõrvalseisja  pilguga selle probleemi sees. Mida Sa vaatlejana näed? Ole neutraalne, ära anna hinnanguid. Lihtsalt kirjelda olukorda ja iseennast, iseenda käitumist ilma hinnanguteta ( nt. näen naist, kes teeb süüa ja vaatab samal ajal telekat. Näen meest, kes räägib söögilauas telefoniga.)  Jutusta iseendale, mida näed.

4.   Kui tunned mõne probleemi  juures nt. viha, on vaja endale tunnistada, et minu sees on olemas viha energia, mille see probleem lihtsalt välja toob.  

Mida teha vihaga? On mitu võimalust. Üks neist on selline: istu rahulikult, lõdvestu. Seejärel vaata enda sees, oma kõhus, viha palli – ta on musta värvi, liigub rahutult edasi- tagasi ja kiirgab negatiivset energiat.  Tunnista, et Sinu sees on see pall olemas.  Lisa sellesse palli kõik vihaga seotud probleemid. Võta seejärel must pall oma kehast välja, võta ta oma kätte.  Kujusta enda käes seda musta palli, mis on Sulle nii palju õpetanud.  Täna oma viha energiat ning siis viska ta õhku ja kujusta, kuidas ta kaugeneb kõrgustesse kuni Sa teda lõpuks enam ei näe.  Palu, et see must negatiivne energia muutub valguse energiaks.  Nüüd võta oma käte vahele valge pall ja pane see musta palli asemele. Sinu keha muutub üleni valgeks ning kogu viha energia on asendunud valge puhastava ja tervendava energiaga. 
Esialgu võib selline kujustamine olla keeruline, kuid aegamisi muutub ta väga lihtsaks ning kiiresti teostatavaks. Sarnaselt võib saata ära enamus negatiivseid energiaid. Mõnikord tuleb ühte energiat saata ära korduvalt, sest alateadvuses on peidus nii mõndagi ja meie erinevad elusituatsioonid toovad neid emotsioone esile. Negatiivseid emotsioone ikka selleks, et saaksime nendest teadlikuks ja meil oleks võimalus neid neutraliseerida.
 

5. Kui negatiivsete energiatega on tegeldud, mis ei juhtu kindlasti kõik ühe päeva jooksul, s.t. anna endale aega, siis mõtle sellele, millised on need lihtsad sammud, mida saad oma elu muutmiseks astuma hakata. 

Suhete puhul on vaja hakata rohkem tähelepanu pöörama oma kaaslasele, tema vajadustele, tema huvidele. Muidugi ei tohi unustada ka ennast, kuid siinkohal on vaja eristada oma tegelikke ja egopõhiseid soove ja vajadusi.  Lihtsalt jonnimine ja oma õiguse tagaajamine ei vii kuhugi. Püüa suhelda teise osapoolega rääkides oma tunnetest ja oma probleemist.  Omavaheline suhtlemine probleemide lahendamisel on kõige olulisem.  Kui suhe tõepoolest on saanud otsa, tuleb hakata leidma lahendust edasi minemiseks – elukohavahetus, teise osapoole teavitamine lahkumineku soovist jpm. Vara ja laste nimel, kui armastus ja hoolimine on otsa saanud, pole küll mõtet koos elada. Samas, peaaegu alati on võimalus alustada uuesti sama inimesega. Kõik sõltub sellest, palju ja mil moel suhet väärtustatakse. Kui väärtuseks on armastus, on kõik võimalik. Kui väärtuseks on varandus…  pole ma lappimises päris kindel.

Kui Sulle ei meeldi enam Su töö, tee endaga kokkulepe: ma olen avatud uutele pakkumistele ja ma alustan aktiivset otsimist. Seni aga töötan oma olemasoleval töökohal  ning annan iga päev endast parima. Tänu tööle saan võimaldada endale ja oma perele elamise. Pole vaja kohe kõike nurka visata, vaid olla kannatlik ning püüda leida töö, mis tõepoolest südame helisema paneb. Emotsionaalselt lõpetatud töösuhe tekitab pigem lisapinget.
Alati on võimalik hakata ise midagi looma, kuid ka siis oleks heaks toeks juba toimiv töökoht, mis toetab uue ülesehitamist. Selleks aga, et paralleelselt mitut tööd tehes ei tekiks süütundeid, ongi vaja endaga leppida kokku – kõik, mida ma teen, teen tõepoolest hästi. 

Vahel on vajalikud suured muutused – on vaja minna õppima midagi uut või täiendada end juba õpitud erialal, et oma enesekindlust tõsta. Õppima tasub minna ikka seda, mis huvi pakub. Siinkohal on oluline kuulata iseennast, sest alati pole Sinu südamesoovid kuidagi kooskõlas teiste nägemustega sellest, mis on Sulle sobiv või vajalik. Tihti on inimese huvid ja väärtushinnangud elu jooksul muutunud ning seepärast võivad huvipakkuvad erialad olla senisest täiesti teisest valdkonnast.  Selles pole midagi halba. Ei pea töötama 50 aastat samal töökohal ja samal erialal. Töötada tuleb seal, mis pakub endale huvi ja kus Sina saad olla oma oskustega ja teadmistega vajalik. Ametinimetusest lähtuv elukutsevalik on pigem seotud ebakindlusega ja egoga, kes saab toitu kõlavast ametinimetusest. Süda on see, mis teab õiget vastust. Inimene on kõige parem selles valdkonnas, mida ta teeb sisemise leegiga ja silmade säral.

      6.  Kui tunnete, et olete oma elukorraldusest perekonnas väsinud, hakake seda tasapisi muutma. Arvestage, et  nende muutustega peavad tulema kaasa ka teised pereliikmed ja mitte kõik selles peres pole rahulolematud nii, nagu Sina.  Nad ei pruugi esmapilgul mõista Sinu eesmärki. Aruta kodustega läbi nt. mööbli ümberpaigutamine, toitumisharjumuste muutmine,  kodutööde jagamine. Kuigi see kõik on väline muutmine, aitab see tihti kaasa iseenda uue elu alustamisele. Püüa seejuures jääda neutraalseks, ära süüdista kedagi. Kui mees jätab ikka mustad nõud kraanikaussi, siis juhi sellele lihtsalt tähelepanu ja palu tal need järgmisel korral tõsta pesumasinasse. 

7. Luba endale puhkust. Lepi kõigepealt kokku iseendaga, et Sul on luba nt. pühapäeviti magada kauem, valmistada kergemat sööki, et veeta vähem aega köögis, lugeda raamatut või vaadata meelepäraseid saateid telekast.  Iseendale aja võtmine ei ole laisklemine, vaid enda taastamine. Tee endale selgeks, et pidevalt ei saa nagu orav rattas rabeleda. Vahepeal peab inimene saama teha seda, mida ta ise tahab. Luba sellist puhkust nii iseendale kui ka oma lähedastele, k.a. lastele.  Kõik vajavad privaatset aega ja ruumi. Sina tee oma ajaga, mida Sina tahad ja las teised kasutavad oma privaatset aega iseenda äranägemise järgi. Ära hakka nende vaba aega korraldama.  Juba selline iseendaga olemine kahandab stressitaset oluliselt.  Kui kodus kuidagi puhata pole võimalik, leidke aega puhkamiseks looduses, spaas, välismaal (üksi).  Leppige kaaslasega ning perega kokku ühised ja eraldi puhkamise ajad. Ärge tundke ennast süüdi, kui lähete puhkama ilma lasteta neid vanavanemate hoolde jättes. Nemad on hoitud ja hellitatud, teie aga saate aega pühendada teineteisele. See on kõikidele, nii lastele, vanavanematele kui ka teile 100% kvaliteetaeg!

Oma probleemidele otsa vaatamine, iseendaga ja oma emotsioonidega tegelemine, mediteerimine, oma huvialadega tegelemine, väikeste muutuste sisseviimine kodus, üksteisele vabaduse andmine, tööalase motivatsiooni leidmine
 – kõik see aitab leida taas rahu iseenda sees ning seega ka Sinu ümber.  Tunne elust rõõmu ja ela iga päev täiel rinnal! Oska näha seda, mis Sul on olemas, väärtusta iseennast ja teisi inimesi enda ümber, austa iseenda ja teiste aega! Julge vaadata uusi võimalusi ning tea, et oma elu saad muuta ainult Sina! Sina oled oma elus muutuste algataja! Ära jää ootama ega lootma teiste initsiatiivile! Sina saad oma tunded ja vajadused teistele teatavaks teha sõnadega. Oma probleemidest tuleb rääkida, eriti kõige lähedasemale inimesele. Tema ei pea Sinu mõtteid lugema. Aita tal ennast mõista ja kaasa ta oma ellu!  Tunne huvi, kuidas läheb Sinu kaaslase elu ja kuidas ta ennast suhtes tunneb.  Kuula lihtsalt ära, solvumata ja hinnanguid andmata.

Leia endas see jõud, mis sunnib astuma teisele teele, kui praegu käidav tee ei ole meelepärane.
  Usu endasse, sest usk on kõige alus edasi liikumiseks! Väikestest muutustest saavad suured!



PS! Lehel oleva sümbolitekogumi võib välja printida ning hoida enda lähedal - taskus, padja all, toolil, kus istud. Need sümbolid aitavad lahustada depressiooni mustrit.
Olge hoitud!
Küllike

Kommentaare ei ole: