pühapäev, 18. oktoober 2015

Nädala mõte: oktoobrikuu kolmas nädal.

"Otsid inimest, kes saab muuta Sinu elu? Vaata peeglisse!"
Tänapäeval ei ole probleem mitte info kättesaamisega, vaid selle selekteerimisega. Ükski inimene ei jõua olla kursis kogu maailmas toimuvaga, kuid kindlasti püütakse hoida silma peal nendel teemadel, mis huvi pakuvad. Olgu nendeks teemadeks siis ennustatav uus majanduskriis, tervisenõuanded, kellegi elustiil, teadmised…Inimene on juba kord selline, kes loeb, võtab seisukoha – kas on siis nõus või mitte. Selles ei ole ju midagi imelikku, pigem ikka inimlikku. Me oleme harjunud hindama, arvustama ja seisukohta võtma, alati. Ma pole päris kindel, et see alati vajalik on. Mõnikord tuleb asjad lihtsalt teadmiseks võtta või hoopis endast läbi lasta ning mitte talletada. 

 Inimene on harjunud sellega, et info tuleb väljast, kusagilt mujalt, mitte enda seest. Ja see väljast tulev on ALATI tõene. Nagu öeldud, inimene ei saa ega peagi kõike teadma. Küll aga on vajalik info enda jaoks läbi mõelda. Mida siis sellega peale hakata – kas tormata kohe reageerima ja arvamust avaldama või istuda hetkeks maha ning esmalt püüda see siduda iseenda maailmavaatega.

Teate ju küll kui palju antakse tänapäeval erinevaid tervisealaseid nõuandeid. Ma ise annan ka rahvaraviga seotud infot. Inimene, kes info saab, peab aga kindlasti mõistma, mis on see põhjus, mille pärast ta hakkab mingit nõuannet järgima. Kui teha seda ainult seepärast, et keegi „targem“ soovitas, ei ole inimene saanud aru iseenda olulisusest ja vajadustest. Ta loovutab elu kellegi teise kätte ning ütleb endale, et mõelda polegi vaja, sest keegi teine ju teab paremini.
See ei ole nii! See ei ole nii isegi siis, kui arst soovitab tabletti. Sest inimesed on erinevad ja arstile on ehk jäänud märkamata mingi nüanss, koos- ja kõrvalmõju, mis aga just sellel konkreetsel inimesel esineb. Seepärast – enne, kui teha, on alati vaja asi ka enda jaoks selgeks teha. Keegi tark mees on öelnud: „Kuula, aga alati kahtle.“ Seni, kuni sa ei ole kindel mis, kuidas ja millepärast just sinule vajalik on, seni kahtle ja tee asjad endale selgeks.

Samas pole ka vaja teiste arvamust blokeerida: „See ei ole lihtsalt võimalik või selline asi on ulme.“ Uuri ja tee asjad endale selgeks. Inimene peab endas kasvatama tolerantsust ning olema valmis tunnistama ka teistsuguseid võimalusi kui ta eelnevalt enda peas on valmis mõelnud või on keegi teine eelnevalt midagi teistsugust väitnud. Igal asjal on mitu tahku. Küsimus on inimeste isiklikus maailmakäsitluses ja nurgas, millest lähtuvalt mingeid nähtusi selgitada. Küsimus on selles, kui avatult ja loominguliselt oskab- julgeb inimene maailmale üldiselt läheneda. Maailmale nii selle lõpmatus kui ka inimese isikliku, väikese, sisemaailma tähenduses.

Usalda, tolereeri, kuid kui asi puudutab väga konkreetselt sinu isiklikku heaolu, siis kahtle, uuri, küsi ja võta enda elu eest ise vastutus. Sinu elu jääb Sinu eluks isegi siis, kui näib, et selle eest peaks justkui otsustama keegi teine, sest ta on „targem“. Julge seista enda eest ning avaldada enda arvamust. Rahumeelselt, armastusega, mõistmisega ja enesekindlalt.

Olge hoitud!
Küllike

Pilt: internetist

Kommentaare ei ole: