kolmapäev, 5. juuni 2013

Vabadus


Vabadus- see on inimese loomuses, see on Jumala enda olemus. Oma olemuselt on hing vaba. Vabadus on elu kontseptsiooni alus. Vabadus on see, mis on algusest peale olemas ja mida võetakse iseenesestmõistetavalt. Siin, Maa peal on keeruline seda vabadust väljendada. Sellele tungitakse kogu aeg kallale ja seda teeb sagedamini just inimene ise.

 Eriti tähtis on mitte piirata Armastuse vabadust. Ei tohi olla kirjutatud ja kirjutamata seadusi, reegleid ega piiranguid, mis sätestaks, keda, millal, kui ja kui palju tohib armastada. 
Kallaletungimine armastusele on kallaletung Jumalale.

Tähtis on näha neid omadusi neil, kes omavad võimu inimeste üle ja mõjutavad nende saatust. Kaugele pole vaja minna, vaadake oma perekonda, Teile lähedasi inimesi ja Te märkate seal küllalt palju vabadusele kallalekippumist. Ärge olge kategooriline, suhtuge iga inimese, sealhulgas kõige väiksema inimese vabadusse austusega. Pidage alati meeles, et igasugune vabaduse piirang on piirang Jumala suhtes.

Piiramatu vabadus toob kaasa ka piiramatu vastutuse oma kõikide mõtete, tunnete ja tegude eest. Kas olete valmis võtma vastutust endale sellise vabaduse eest? Keegi võib küsida: „Mis vabadus see on, kus esineb nii palju vastutust?“ Vastutus on teadvuse kategooria ja mida rohkem on teadvuses armastust (mitte üksiku ilminguna, vaid kogu selles spektris), seda vähem tuleb mõelda vastutusest. Iga inimene on vaba sel määral, kuivõrd on ta vastutav ja kui palju ta väljendab armastust. Vabadus, armastus ja vastutus on omavahel seotud.
Vabaduse suurepärane teekaaslane on rõõm. Tõeline vabaduse tunne on rõõmutunne.

Praegu toimub majanduslike, poliitiliste ja sotsiaalsete kataklüsmide kaudu alateadlik rahvusliku idee otsing. Valitsejad püüavad proovida lääne, ida ja isegi Ladina- Ameerika mudeleid. Kuid igasugune, ka kõige parem mudel ei ole meie jaoks efektiivne – me peame selleks kasvatama oma puu! Selleks on vaja võimalikult suuremal osal inimestest aru saada, et rangete hierarhilistel süsteemidel ei ole tulevikku ja et põhiline isiksus ajaloos on IGA INIMENE ISE!

On vaja lahti saada tuhandeaastasest harjumusest elada kõikvõimsas riigisüsteemis ja minna üle kodanikuühiskonda, kus iga inimene on isiksus. On aeg mõista, et me ei sõltu niivõrd juhtidest, kuivõrd iseendast, oma maailmavaatest.


/A.Nekrassov „Elavad mõtted“/

Kommentaare ei ole: