esmaspäev, 19. mai 2014

Võluvägine võilill



Tuntud tüütu umbrohi – harilik võilill -  on tegelikult väga kasulik ravimtaim . Tema peamine raviomadus on see, et ta mõjutab sappi ja maksa.  Hoides maksa ja sapi aktiivsena ja puhtana, on hea vereloome ja seedimine.
Kogu taim on ravitoimega.

Milliste hädade puhul võilill aitab?

Võilille lehti korjatakse enne õitsemist, juuri kevadel või sügisel, varsi õitsemise ajal. Värske võilillevars aitab kiiresti, kui päevas 5-6 vart toorelt ära süüa, saab sellest abi kroonilise maksapõletiku puhul (maksapõletik annab end tunda ägeda, pistelise valuga paremal abaluu taga).

Võilill aitab ka suhkruhaiguse puhul. Suhkruhaige peaks neid varsi iga päev sööma kuni 10 tükki, niikaua kui võilill õitseb. Varred koos õitega pestakse, siis alles eemaldatakse õisikud ja varsi mälutakse pikkamööda.
Alaliselt põdevad inimesed, kes end kurnatult ja väsinult tunnevad, peaksid värskete võilillevartega tegema 14- päevase kuuri. Võilill võtab ära naha kihelemise, sammaspoolikud ja lööbed, parandab maomahla ja puhastab magu igasugustest jääkainetest. Värsked varred võivad lõhustada sapikive ja virgutavad maksa- ja sapitegevust.
Võililledes peituvad tähtsad ravi- ja ülesehitusained, mis on väga vajalikud ainevahetushaiguste parandamisel. Ta on verdpuhastava mõjuga, aitab podagra- ja reumahaigeid. Näärmete tursed vähenevad, kui värskete lillevarte söömist pikendada 3- 4 nädalani. Kollatõve ja põrnahaiguste puhul annab võilill samuti häid tulemusi.
Võilillejuured toorena ja kuivatatult teena kasutades mõjuvad verd puhastavalt, seedimist edendavalt, higi ja uriini eraldumist soodustavalt, kui ka üldiselt elustavalt. Nad teevad vere vedelamaks ja neid on tõstetud esile paksuveresuse vastase vahendina.

Kevadel tasub teha võililleõitest siirupit, mis maitseb väga hästi ja mõjub ka tervisele kasulikult. Võilillesiirupit saab muuhulgas kasutada nt. küpsetamisel.

Kui puhastada maksa, saavad muuhulgas abi nt.aknegaja paljude muude nahaprobleemidega hädas olevad inimesed. Akne puhul tuleb meeles pidada ka muud toitumist, aga sellest minu järgmises mõttemõlgutuses.

Kuidas kasutada:

Võililleõitest siirup: Siirup säilitab kõik võilille kasulikud omadused. Kaks kuhjaga peotäit võililleõisi ( rohelisi ei ole vaja tagant ära lõigata. Siirup jääb natuke mõrkjam, aga sisaldab vajalikke ravitoimega aineid.) valatakse külma veega üle ja lastakse korraks keema nii, et vesi vulinal keeb. Seejärel tõsta pott tulelt ja lasta öö läbi kinnikaetult seista - jahtuda. Järgmisel päeval valatakse kõik sõelale, lastakse hästi nõrguda ja pressitakse õied käte abil korralikult kuivaks. Mahlale lisatakse 1 kg toorsuhkrut ning lõikudena pool kooritud sidrunit. Rohkem sidrunit teeb siirupi hapuks. Pott pannakse lahtiselt tulele. Et kõiki vitamiine säilitada, hoida segu nõrgal kuumusel ( elektripliidil nr. 1 peal). Nii aurab üleliigne vedelik ära ka ilma keetmata. Seda massi jahutatakse vahepeal 1- 2 korda maha, et saavutada õige siirupi paksus. Siirup ei tohi olla liiga paks, kuna pikaajalisel hoiustamisel ta kristalliseerub. See ei tohiks olla ka liiga vedel, sest siis hakkab ta mõne aja pärast käärima. ( Märkus: mina hoian siirupit külmkapis). Siirup peab olema parajalt paks ja voolav, mida saia või leiva peale saab määrida.
Muidugi võib selle väärtusliku kraamiga ka küpsetada, nt. piparkooke
J

Tee: 1 kuhjaga teelusikatäis peenendatud juuri  lasta seista üle öö ¼ liitris külmas vees. Järgmisel päeval kuumutada keemiseni ja kurnata. Seda kogust tuleb juua lonkshaaval pool tundi enne ja pool tundi pärast sööki ning jagada see kogus päeva peale.

Salat: Valmistatakse värsketes toorestest juurtest ja lehtedest. Võib lisada igale toorsalatile.

Varred: Iga päev 2- 10 pestud vart hästi läbi mäluda ja ära süüa.


Olge terved!
Küllike



Kasutatud kirjandus: M.Treben „ Tervis Jumala apteegist“

Kommentaare ei ole: