laupäev, 26. juuli 2014

Harilik hiirekõrv



See väärtuslik taim on meile kergesti kättesaadav, kuna teda kasvab aedades, aasadel, kraaviservades, teede äärtes ….

Milleks kasutatakse?

1. Kui juua teed 2- 3 tassi päevas, aitab see suure eduga igasuguste verejooksude puhul, nt. ninas, kõhus, seedetraktis ning ebakorrapäraste emakaverejooksude, samuti veritsevate haavade puhul.

2. Tugeva verejooksiga menstruatsioonide puhul tuleb juua 8- 10 päeva enne perioodi algust iga päev  kaks tassi hiirekõrvateed. Tassi kohta võtta 1 kuhjaga teelusikatäis hiirekõrva. Üleminekuaastatel peaks iga naine neli nädalat järjest iga päev jooma ühe tassi hiirekõrvateed, kolm nädalat vahet pidama ja siis jälle ühe kuuri tegema. Puberteedieas aitab muuta menstruatsiooni perioode regulaarseks.

3. Veritsevate hemorroidide puhul tuleb teha loputust või istevanne või pesemist leige hiirekõrva keedusega.

4. Emad, kelle rinnad imetamisel paistetavad, peaksid panema rindadele soojad rätikud, millesse on pandud sõelal aurutatud hiirekõrvad.

5. Neeruverejooksude puhul juuakse seguteed põldosjast ja hiirekõrvast, mida võetakse võrdsetes kogustes. Soovitav juua 2 tassi päevas.

6. Hiirekõrval on sarnaselt puuvõõrikule vereringet reguleeriv toime. Teda soovitatakse nii madala kui ka kõrge vererõhu korral. Vastupidiselt puuvõõrikule, mida leotisena üle öö valmistatakse, tuleb hiirekõrva ravitee saamiseks keeta. Juuakse 2 tassi päevas niikaua kui vereringe on normaliseerunud.

7. Hiirekõrv on kõrgelthinnatud abiline igasuguste lihaste haiguste korral. Teed juuakse lihaste kõhetumise, sulgurlihase lõtvumise, soole väljalangemise, kubemesonga, põiepidamatuse jms. korral. Lihaste haiguste puhul tuleb väljaspoolt määrida ka hiirekõrvatinktuuriga. Nt. pärasoole väljalangemise korral juua 4 tassi kortslehe teed, mis tugevdab lihaseid, määrida alakõhtu hiirekõrvatinktuuriga ning asetada tinktuuriga vatitups pärasoolele üks kord päevas. Alakõhule võib teha ka kompressi nii hiirekõrva - kui ka rootsirohu tinktuuriga. (Vt. blogist teksti „Rootsirohi“ ) Oluline, et nahk määritaks enne kokku kreemiga, et seda mitte kahjustada!  Kuuri kestvus min. 3 nädalat või seni, kuni probleem kadunud.  Sama kehtib ka nt. songa puhul.  Raskete lihashaiguste puhul aitab kiiresti ja kindlalt ainult värske taime kasutamine. Kuivatatud taime puhul tuleb varuda kannatlikkust (PS! Kuivatatud taimedest tinktuuri ei tehta!)

Valmistamine:

Tee: Üks kuhjaga teelusikatäis ¼ liitri keeva vee kohta, vesi peale valada ja lühikest aega tõmmata lasta.

Istevannid: võetakse pool ämbrit värskeid või 100 g kuivatatud taimi. Pannakse need ööseks külma vette. Järgmisel päeval tekkinud tõmmis soojendatakse  ja lisatakse  istevanniveele. Vannivesi peab ulatuma üle neerude. Istevannivett võib kasutada kaks korda soojendatult.

Aurumähised: Üks kuhjaga peotäis hiirekõrvataimi (kui vähegi võimalik, siis värskeid) asetada sõelale ning hoida keeva vee aurus. Aurutatud taimed panna rätiku vahele ja asetada haigele kohale.

Hiirekõrvatinktuur:  Värsked hiirekõrvaõied, lehed, varred ja viljad peenestada, täita pudel kaelani, valada üle 38- 40- kraadise konjakiga või teraviljaviinaga nii, et taimed on kaetud. Lasta seista 14 päeva soojas kohas või päikse käes. Iga päev pudelit korralikult raputada!  Seejärel kurnata ja asetada pimedasse.

Kiiret tervenemist!
Küllike


Kirjandus: "Tervis Jumala apteegist" Maria Treben




Kommentaare ei ole: