esmaspäev, 18. mai 2015

Lihtne rahvaravi



Panen kirja mõned kogutud rahvaraviretseptid.

Liigesed puhtaks
Kõikidel, eriti aga vanematel inimestel, on liigestesse ladestunud soolad, mis tekitavad valu, takistavad liikumist, krudisevad jne. Selle vastu on lisaks loorberitõmmisele veel üks hea lahendus: panna termosesse 1 spl. kuivatatud peterselli ja sama palju sellerit. Peale valada 0,5 liitrit keeva vett ning lasta seista 12 tundi. Tarvitada hommikul ja õhtul tühja kõhu peale 0,5 klaasi. Tarbida 1 kuu, pidada 1 kuu vahet, järgneval kuul taas tarbida. Kokku tarbida seda teed 3 kuu vältel.

Soolaladestused ja liigesevalud

200 g küüslauku koorida, lasta koos 500 g jõhvikatega läbi hakklihamasina, panna ööpäevaks 2 liitrisesse purki, segada juurde 1 kg mett. Saadud segu hoida külmkapis ning võtta 3 korda päevas 15 min. enne sööki 1 tl.

Liigese jäikuse ehk kontraktuuri rahvaravi
Kõigepealt sellest, mis on kontraktuur.

Kontraktuur ehk könksumine on liigeseid ümbritsevaid kudesid haarav haiguslik seisund, mis põhjustab kudede kootumist ja lühenemist ning väljendub vastavate liigeste liikumisvõime vähenemises või väärasendis jäigastumises. Ootamatut, valulikku kontraktuuri võib põhjustada põlveliigese kõhre või meniski (võruketta) vigastus, mis vajab sageli operatiivset ravi. Liigeste pikemaajaline hoidmine mingis sundasendis (kipsravil), aga ka liigesepõletikud või ealised muutused, mis viivad artroosi tekkeni, piiravad samuti haiguse süvenedes liigeste liikumisulatust. Spastilistel (lihasejäikusega) haigetel võivad ebapiisava võimlemisravi korral tekkida jäsemetel neuromuskulaarsed kontraktuurid. Dupuytreni kontraktuuri korral moodustub pihukile kootumise tagajärjel peamiselt 4. ja 5. sõrme painutuspinnale ja peopessa sidekoelisi vääte, mis piiravad sõrmede sirutamist. Sõrmede painutajalihaste kõõlusetuppede põletikulised protsessid labakäes võivad esile kutsuda ootamatuid ja valulikke funktsioonihäireid (plõksuv sõrm). 
Allikas: kliinik.ee

Inimesed, kes on saanud abi rahvaravivõtete kasutamisest on teinud nii: vannitada vaheldumisi käsi või jalgu, sõltub sellest, kus probleem on,  kuumas soola- ja soodalahuses. Ühel päeval valmistada soolalahus: 0,5 liitri peale võtta 1,5 spl. soola, teisel päeval valmistada soodalahus: 0,5 liitri kohta 2 spl. soodat. Korrata vähemalt 1 kuu vältel või vajadusel kauem.

Kukekannus

1. Peenestada 100 g kastanimune, lisada 100 g hakitud küüslauku ja puupiiritust ehk metanooli, et tekiks püdel mass. Määrida seda marlile ja panna haigele kohale. Ravikuur kestab 10- 15 päeva.
2. Segada mett ja meresoola vahekorras 1:1, määrida jalad pärast vannitamist selle seguga sisse, panna peale kahekordne marli ja kile või tsellofaan, tõmmata jalga villane sokk ja asetada mõneks ajaks kanna alla soojenduskott. Magada tuleks sokk jalas. Niiviisi on vaja teha ~10 korda.

Veenilaiendite raviks
1. Lõigata hästi küps tomat viiludeks ning asetada veenilaienditele. Nelja tunni pärast visata need viilud ära ja asetada peale värsked.
2. Tekkinud haavanditele panna peale 1 cm paksuselt värskelt riivitud toorest kartulit, katta 6- 7- kordse marliga, hoida peal 5 tundi ning vahetada siis uue kördi vastu.

Suure varba kondi valu
Hommikul, kohe pärast ärkamist, enne hammaste pesemist ja enne vee joomist hõõruda oma süljega haigeid suure varba juures olevaid konte ja lasta sel ära kuivada. Kuur kestab 10- 15 päeva ning korrata tuleb 1- 2 kuu pärast.

Kanna paksendite puhul
1. Leotada rukkileib õunaäädikas. Saadud segu mätsida kandadele, kile peale ning tihedalt sokid jalga ja magama. Järgmisel päeval kasutada kannaviili, et pehmenenud surnud rakud eemaldada. Korrata seni, kuni kannad taas ilusad
J
2. Lõigata küüslauk ja hapu roheline õun viiludeks ja määrida nendega 4- 5 korda päevas vaheldumisi paksenenud kohti. Nädala pärast on paksendid pehmenenud ja surnud nahk tuleb kihtidena ära. Nii on võimalik jagu saada ka soolatüügastest ja käsnadest. Soolatüügaste puhul on vaja varuda kannatlikkust ~1 kuu.

Soolestiku puhastamine
Jahvatada 100 g kibuvitsamarju kohviveskis peeneks ja valada peale sooja (mitte üle 45 kraadi) destilleeritud või keedetud vett nii, et tekib hapukooretaoline mass. Lasta seista 2- 3 tundi ning segada seejärel juurde 1 tl. mett. See pühib kenasti sooled puhtaks. Pärast puhastust valige järgmiseks toidukorraks värsked või destilleeritud vees leotatud puuviljad. Destilleeritud vee asemel võib kasutada ka keedetud vett.

Roospõletik
1. Õhtul enne magamaminekut määrida jalg kokku munavalgega, katta kinni punase lapiga ning soojalt kinni mähkida. See tõmbab põletiku välja.
2. Kapsalehed pesta, tampida pehmeks ning asetada haigele kohale. Siduda soojalt kinni. Ka kapsaleht tõmbab välja põletikku.
3. Valmistada soolavesi: 1 liitrile keedutud veele lisada 3 spl. jämesoola. Teha hästi imav riie sellega märjaks, lasta mõned minutid soolvees seista, kergelt väänata ning asetada haigele kohale. Peale panna kuiv lapp ja villane sall vms. Hoida peal vähemalt 6 tundi. Vajadusel korrata. Kindlasti ei tohi kasutada kilet!
   Kuiv käenahk
Mõnikord on käenahk pidevalt kuiv ja sellele võivad tekkida valusad lõhed. See esinev eriti neil, kes töötavad materjalidega, mis seda soodustavad – ehitajad, skulptorid jne. Lihtne võimalus probleemist vabanemiseks.
Võtta rohelisi tomateid (võib  võtta ka rabarberivarsi ja musti sõstraid), peenestada need ja määrida käed seguga sisse. Mõne aja pärast on lõhed kinni kasvanud.

Käte tuimus
Mõnikord on nii, et käed muutuvad tuimaks, eriti mingit töö tehes – kududes nt. Ühel hetkel ei jaksa enam sõrmigi liigutada.
Lõigata kuubikuteks 2- 3 soolakurki (mitte marineeritud), peenestada 3 kibeda punase pipra kauna, valada peale 0,5 liitrit viina või piiritust, hoida 1 nädala pimedas soojas kohas. Eelnevalt sooja veega soojendatud käsi määrida saadud vedelikuga. Korrata seni, kuni probleem kaob.

Angiin

Lõigata soolaheeringas pikuti pooleks, võtta luu välja, panna sisemine pool vastu kurku, mässida riidetükk või rätik ümber kaela ja jätta see ööseks peale. Soolaheeringas tõmbab põletiku endasse.


Kogutud erinevatest ajakirjadest ja raamatutest.

Olge terved!
Küllike









Kommentaare ei ole: