Kuna nädalavahetus on olnud kiire, jagan järgneva nädala mõtteks kasuliku artikli rasvadest. Soovitan tõsiselt vaadata üle oma toidulaud ning hakata seda endale sobivaks muutma.
Olge hoitud, armsad inimesed
Küllike
Olge hoitud, armsad inimesed
Küllike
Nii või kui margariini ümber on aastaid olnud palju infomüra ja nii ei tea paljud veel





Loomsete rasvade laimukampaania käigus sai hävitava löögi küllastunud rasvu pungil või, mida eestlased aastasadu tarvitanud on. Eeldatavasti pidanuks margariinidele ja taimeõlidele pühendumine kaasa tooma kardiovaskulaarsete haigusjuhtude vähenemise, kuid praktikasse see kahjuks ei rakendunud – südamehaigustesse haigestumine jätkub tõusvas tempos.
Kindlasti olete kuulnud, et taimeõlidest räägitakse kui südamesõbralikest õlidest, Taimeõlid ja neist tehtud margariinid toodetakse rapsi-, soja-, maisi-, päevalille-, värvohaka jms seemnetest. Vastupidiselt võile või kookospähkliõlile ei ole neid õlisid võimalik toota lihtsa pressimise ja eraldamise teel, need tuleb taimedest keemiliselt ekstraheerida, deodoreerida, pleegitada, stabiliseerida… Antud protsesside tulemusena kaotavad rafineeritud õlid enamuse taimedes algupäraselt olnud vitamiinidest, fütotoitainetest ja antioksüdantidest. Margariini tegemisel lisandub eelnimetatule veel ka hüdrogeenimine, sest vastupidiselt
Vaatleme võrdluseks koorevõi tegemise protsessi: 1.samm – lüpsa lehm, 2.samm, lase koor loomulikult eralduda, 3. samm – riisu koor piimalt, 4. samm – raputa koort, kuni see muutub võiks.
Rafineeritud taimeõlid ja margariinid on ühed kõige tugevama keemilise muundamise läbinud toiduained, mida sellest hoolimata propageeritakse kui tervislikke. Ning ärge unustage, et taimeõlisid leidub enamikus töödeldud ja pakendatud toitudes. Inimkehas leiduv rasv sisaldab rohkem kui 90% ulatuses küllastunud ja
Organism vajab rasvu nii rakkude ülesehitamiseks, hormoonide tootmiseks kui rasvlahustuvate vitamiinide transpordiks. Meie rakumembraanid sisaldavad ca 50% rasva, mis annab rakumembraanidele vajaliku tugevuse. Küllastunud rasvad on ka üliolulised luude tervise tagajad – kaltsiumi edukaks imendumiseks skeletistruktuuridesse on meil vaja vähemalt 50% oma toidurasvadest saada just küllastunud rasvade kujul.
Kui me anname kehale küllastunud rasvade asemel polüküllastumata rasvu, siis pole organismil muud valikut, kui kasutada rakkude loomiseks ja parandustöödeks just neid. Probleem seisneb siin selles, et polüküllastumata rasvad on väga ebastabiilsed ja oksüdeeruvad (rääsuvad) kiiresti nii töötlemise, valguse, niiskuse kui hapniku mõjul. Niisugused oksüdeerunud õlid põhjustavad kehas põletikku ja rakumutatsioone, neid võib õigusega nimetada marodöörideks, kes tekitavad enneaegset vananemist, haigusi ja abnormaalseid muutusi raku DNA-s.
Londonis asuvas Lääne-Ontario Ülikoolis tehtud rasvade uuringus selgus, et polüküllastumata rasvhapped põhjustasid kõige rohkem vähkkasvajaid, vastandina küllastunud rasvadele, mis käituvad kehas kõige kasvajavaenulikumalt. Ka arterite seintele tekkinud ladestuste analüüsimisel on selgunud, et vaid 26% neist koosneb küllastunud rasvadest, ülejäänud katt on moodustunud küllastumata rasvadest, millest enam kui pool on polüküllastumata rasvad. Samuti võib rakulistele mutatsioonidele ja kasvajate tekkele aluse panna tasakaalust väljas Omega 6 ja Omega 3 suhe.
Omega 3 rikaste lina- ja chiaseemnete kaasamine menüüsse aitab tasakaalustada valmistoitude ülemäärast Omega 6 õlide sisaldust. Soovitatav on eelistada vabalt peetavate kanade mune, karjamaal söövate loomade liha ja vabalt ujuvaid kalu, mis on tunduvalt parema rasvhappelise profiiliga kui vangistuses ja kunsttoidul olevatest loomadest tehtud toit.
Parimaks kaalulangetusõliks on aga konkurentsitult mahe ekstra virgin kookosõli, millel on lisaks „halba“

Artikli allikas: toitumistarkus.ee, avaldaja Liis Orav
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar