esmaspäev, 14. detsember 2015

Gluteenitalumatuse sümptomid

Kellelegi ei ole üllatuseks see, et gluteenitalumatust esineb üha rohkem ja rohkem. Selge on see, et oma toitumise muutmine on keeruline, kuid kui keha gluteeni seedimisega toime ei tule, tuleb võtta muudatus menüüs ette. Ikka selleks, et ennast paremini tunda ja oma elu täisväärtulikult elada. Inimene on ju sündinud elamiseks, mitte söömiseks. Süüakse selleks, et elada! Mõni inimene tõepoolest elab selleks, et süüa, kuid siinkohal on ikkagi tegemist depressiooniga jms. psühholoogiliste probleemidega, mis lõpeks taandub ikka kehale mittesobivale toitumisele. Hiina meditsiinist lähtuvalt on võimalik ülesöömist reguleerida nõelravi abil (aga ikka koos inimesega, kes oma probleemist aru saab ja ennast muutma on valmis.)

Panen siia kirja gluteenitalumatuse peamised sümptomid. Kui need teemad esinevad, soovitan kõigepealt kaheks nädalaks visata välja kõik teraviljad, keha puhastada juues sidrunivett, tarbides võimalikult palju rohelisi köögi- ja aedvilju, ning seejärel võib hakata teravilju ükshaaval menüüsse tagasi panema. Kui keha nt. rukki peale protesti ei avalda, võib seda mõõdukalt tarbida. Kui aga kehasse tekivad taas talumatuseilmingud, eelkõige puhitised, kõhuvalu jms. tuleb see teravili alatiseks oma menüüs välistada.

Gluteenitalumatuse sümptomid

1. Seedehäired – puhitised, kõhulahtisus või – kinnisus. Lastel tekib sageli just kõhukinnisus pärast gluteeni sisaldavate toiduainete tarbimist (rinnalastel ema toitumisega seoses).

2.   Nõrk immuunsüsteem ja seega vastuvõtlikkus haigustele.3. Nahaprobleemid – seletamatu sügelemine või ka autoimmuunne reaktsioon, nagu nt. kuiv ekseem. 
4. Psühholoogilised sümptomid: depressioon, jõuetus, tujude kiire vaheldumine.
5. Kontsentratsiooniprobleemid ja motivatsiooni puudus.
6. Peavalu, sageli migreenilaadne.
7. Krooniline väsimus, mille pole justkui põhjust, jõuetus.
8. Põletikud ja valud liigestes, nt. sõrmedes, põlvedes, puusade.
9.  Liigesevalud ja reumaatilised ilmingud.10. Rauavaegus ja kahvatu nahk kuni kehvveresuseni.
11. Kare nahk. Tegemist on keratoosiga, mida esineb peamiselt kätel ja jalgadel. Kätel ja jalgadel on palju karedaid täppe, nagu kananahk. Need võivad olla punakad, pruunid või nahavärvi. See haigus esineb siis, kui on rasvhapete ja vitamiin A defitsiit. Keratoosi aktiveerib ka häirunud seedesüsteem.

Olge terved!
Küllike

Pilt: internetist



Kommentaare ei ole: