teisipäev, 26. jaanuar 2016

Pidev aspiriini tarbimine võib kahjustada silmi.

Kuna ka minu patsientide seas on palju neid, kes kasutavad aspiriini ja seda sageli seepärast, et naabrinaine ka seda tarvitab, pidasin vajalikuks tõlkida. Ärge võtke ravimeid niisama!
Ikka pidage nõu arstiga, sest tema teab uusimaid uuringuid ja oskab soovitada teisi ravimeid. Pealegi on olemas ka looduslikke vorme, mille abil oma veri ja veresooned korras hoida.

Pikaaegne aspiriin tarvitamine võib viia silmade kahjustuseni. Sydney ülikooli teadlased avaldasid oma uuringu tulemused ajakirjas “JAMA Internal Medicine”. Selles uuriti apririini kasutasime riske seoses ealise maaklula ehk kollatähni degeneratsiooniga (AMD).

Teadlased Gerald Liewi juhendamisel tegid kindlaks, et aspiriini tarvitamine ja silmahaigused on tõenäoliselt omavahel seotud. Uurimus viidi läbi 15. aasta jooksul ning see hõlmas nelja vaheetappi, mille ajal kontrolliti ka silmi.
Uurimuse alguses täitsid osalejad põhjaliku küsimustiku, mis hõlmas aspiriini kasutamist, südame- veresoonkonnahaigusi ja teisi riskifaktoreid maskulaarse degeneratsiooni tekkeks.
Tulemus on murettekitav: süstemaatiline aspiriini toimeaine, atsetüülsalitsüülhappe, kasutamine pika ajaperioodi jooksul tõstab oluliselt silmahaigustesse haigestumise riski.
 
Kokku hindasid teadlased aspiriini mõju silmadele 2389 patsiendi seas. 257 katsealust (10,8 protsenti koguarvust) võtsid teadlaste sõnul pika aja jooksul aspiriini (vähemalt üks kord nädalas). Igal neljandal (63 katsealusel) arenes välja neurovaskulaarne ealine maakula ehk kollatähni degeneratsioon (märg maakula degeneratsioon).
Pärast kõikide erinevate riskifaktorite arvesse võtmist – vanus, sugu, suitsetamine, kardiovaskulaarsed haigused, süstoolne vererõhk ja kehamassiindeks – oli 15- aastase uurimuse tulemus, et 9,3 protsenti aspiriini tarvitajaid haigestus ealisesse maakula degeneratsiooni.  Katsealused, kes aspiriini vältisid, haigestusid sellesse haigusesse vaevalt 3,7 protsenti, teatasid Austraalia teadlased.
Pidev aspiriini tarbimine on selgelt seotud kõrgenenud riskiga haigestuda maakula degeneratsiooni, sõltumata teistest riskifaktoritest nagu südame- veresoonkonnahaigused või suitsetamine. Nii väitsid Liew ja tema kolleegid.

Austraali teadlaste uurimuse tulemused on igapäevapraktika oluliseks lähtepunktiks, kuna paljud patsiendid, kelle on südame- veresoonkonnahaigused (nt. arteroskleroos või koronaarne südamehaigus), tarbivad aspiriini- toimelisi ravimeid. Kuna sellel on verd vedeldav toime, saab nii hoida ära trombide teket ja ka südameinfarkti riski vähendada. 
Mitmed uuringud on tegelikult teinud kindlaks oluliselt suurenenud riski pideva aspiriini tarbimise puhul, mille tõttu analüüsitakse veelgi kriitilisemalt südamehaigetele väljakirjutatavaid ravimeid.

Refereeritud http://www.heilpraxisnet.de/

 Olge hoitud!
Küllike

Kommentaare ei ole: