kolmapäev, 7. september 2016

Sügis, õunad ja Hiina meditsiin

Täna tahan rääkida sügisest, õuntest, Hiina vaatevinklist.

Yin ja Yang duaalsus
Hiinlased kirjeldavad kõike siin olevat dünaamiliselt Yin ja Yang´i omavahelises koostöös. Ka igas inimese kehas peab valitsema Yin ja Yang- energia tasakaal, vastasel juhul inimene haigestub. Meie poolt tarbitav toit aitab Yin´i ja Yang´i kas vähendada või seda vastupidi tugevdada, s.t. süüa tuleb nii, et tekitaksime toiduga teadlikult Yin ja Yang energia tasakaalu.
Külmi toiduaineid võib rohkem tarbida suvel, sooje toite aga tarbitakse enim talvel.
Ka toiduvalmistamine mõjutab Yin´i ja Yang´i- rohkes vees keetmine ning balanšeerimine mõjuvad rohkem Yin´ilt, grillimine, praadimine ja pikk keetmine rohkem Yang´ilt. Kuna igal inimesel on erinevalt Yin- ja Yang energiat, tuleb eelnevalt analüüsida, milliseid toiduaineid ja toiduvalmistamiseviise on vaja kasutada, et oma kehas Yin ja Yang tasakaalu toetada.

Sügis on vastavalt idamaade käsitlusele Metalli elemendi kandja.

Metall- terav, külm, tugev, jõuline
Metall tähistab muutumist ja langemist, tähistab sügist ning saagikoristusaega. Metall assotsieerub kopsudega, jämesoolega, ninaga, nahaga/karvkattega.
Sobivad toiduained:
teravad maitseained: must pipar, tšilli, kardemon, koriander, nelk, köömen,
Lisaks: sibulad, redis, mädarõigas, sinep, kaer, hanepraad
Toiduaineid saab mõjutada neid omavahel kombineerides. Nt. kui õunad on Yin- energia kandjad ning oma olemuselt jahutavad, saab neid teha soojemaks ja Yang´imaks nt. ahjus küpsetades ning kardemoni ja kaneeli lisades.

Mõned Yin- toiduained:
vesi
puuvili: õun, pirn, viinamarjad, kiivi, ananass
viljad nagu nt. kurgid, tomatid, arbuus
piim, jogurt
must tee
alkohol: kõik kanged joogid, hõõgvein

Mõned Yang- toiduaineid:
 murelid, aprikoosid,
kuivatatud puuvili, rosinad,
pähklid,
kaer, spelta, pudruriis
teravad juurviljad ja viljad – sibul, laugud, ristiköömen, küüslauk, mädarõigas
vürtsid: pipar, kaneel, nelk, muskaat, cayenne, tšilli
liha
kala
joogid: aniisi-, ristiköömne-, Yogi- ja Mu- Tee

Neutraalsed toiduained:
teravili, hirss, mais
kaunviljad
porgand, kartul, kõrvits
kapsas, datlid, viigimarjad
leib
või
munad
vasika-, veise- ja kalkuniliha

Kuidas mõjutab meie keha õun?
Nagu eespool öeldud, on sügisel aktiivne Metalli element. Väljas on niiske, jahe, teravalt tuuline, samal ajal võib olla ka soe ja Päike, kuid üldine kirjeldus on siiski jahedam, niiskem, küpsem.
Süües õuna, mida praegu on ju igal pool väga palju, saame oma keha väga hästi ja teadlikult mõjutada. Toores õun oma olemuselt on jahutav ning Yin- energia omadustega.

Õun mõjutab Metalli elementi kandvat organit- Kopse. Kopsud mõjutavad nahka ja pooride avanemist ning sulgemist. Kopsud saadavad energiat (Qi) nahale, säilitades selle niiskuse, värskuse, sära. Kui kopsufunktioon (eriti Kopsu Yin ja Kopsu Qi) on kehv, muutub meie nahk kuivaks, tuhmiks.
Lisaks võivad esineda ka alljärgnevad sümptomid: kõhukinnisus, kurgu kuivamine, suu kuivamine, kuiv nina, kergesti tekkiv ninaverejooks, madal immuunsustase, kerge külmetuda ja haigestuda grippi, kõrge palavik, bronhiit, astma.
Eelpoolnimetatud haigused on sageli Kopsu funktsiooni häired. Väga lihtne on Kopsu toetada aurutatud või kergelt küpsetatud õuna söömisega ning natukese soojendavate vürtside lisamisega. Piisab 1-st õunast päevas!

Lisaks Kopsu funktsiooni toetamisele, aitab õun puhastada keha toksiinidest, toetades sellega Maksa funktisooni. Toksiinide väljutamiseks on hea arbuusi- ja õunamahl vahekorras 1:1.


Püsige terved!
Küllike

Kommentaare ei ole: