esmaspäev, 8. aprill 2013

Kui Sul on diabeet



Minu poole on pöördunud paljud inimesed, kellel veresuhkur normist kõrgem, kuid suhruhaigust veel diagnoositud ei ole.  Pöördunud on aga ka need, kel diabeet juba haigusloos kirjas. Ülekaalulised peaksid oma tervise suhtes olema tähelepanelikud ning soovitavalt jälgima suhkruhaigetele määratud dieete.
Minu nägemise järgi saab diabeet alguse põrna madalast aktiivsusest. Põrn reguleerib muuhulgas kõhunäärme tööd ning neid tervendatakse koos. Selline raviskeem on ka nt. Hiina meditsiini järgi. Loomulikult on diabeedil veel ka mitmeid põhjuseid seoses pärilikkusega, mõtlemisega jne, kuid igal inimesel tuleb kindlasti reguleerida ka põrna aktiivsust.
Lisaks tableti-  ja energeetilisele ravile saab inimene ise enda jaoks väga palju ära teha. Toon mõned võimalused suhkru kontrolli all hoidmiseks. Info kogutud erinevatest väljaannetest.
 Kindlasti ei tohi jätta ära ravimeid, vaid iga päev veresuhkrut mõõta, kui see on arsti poolt niimoodi määratud. Kui suhkur hakkab juba normi saama ja koguseid tuleb vähendada, tuleb sellest teavitada arsti, et ravimikogused uuesti üle vaadata.
v  Kaneel tõstab insuliinitundlikkust. See võimaldab seega  vähendada veresoonte lupjumist. Lundi Ülikoolis Rootsis läbi viidud varasemad uurimused on näidanud, et 6-grammine kogus kaneeli langetab märkimisväärselt veresuhkrutaset võrreldes platseeboga.
vKuus grammi kaneeli on aga suur kogus. Kui üks inimene tarbib sellise koguse iga päev, jätkuks tavalisest kaneelipurgist vaid nädalaks. Väiksem kui 6-grammine kogus kaneeli päevas ei oma aga veresuhkrule märkimisväärset mõju.
Kaneel on nii kasulik kui ka maitsev, seepärast raputa seda hakkliharoogadesse, lihapadadesse ning kastmetesse. Ka kohvis maitseb kaneel hästi.

v  Maapirnil on märkimisväärsed tervendavad mõjud: taim sisaldab umbes 16 protsenti inuliini, kuivatatud kujul aga kuni 70 protsenti. Inuliin on polüsahhariid, mis lagunedes muundub fruktoosiks, muutes selle sobivaks diabeetikutele.
Maapirni soovitatakse nii selle ennetava kui raviva toime tõttu kasutada diabeedi, ülekaalulisuse, ateroskleroosi, südame isheemiatõve, südamelihase põletiku, sapi- ja neerukivide, kõhukinnisuse, immuunsüsteemi nõrkuse ja osteokondroosi puhul.
Taime mugulad on maitsvad nii toorelt salatisse lisatuna kui kuumtöödelduna või kuivatatuna. Maapirn on väga vähenõudlik ning teadaolevalt ei kimbuta teda ei kahjurid ega haigused.
Mugulaid võib üles võtta kogu sügis- ja kevadperioodil, kuid pikemaks jahedas säilitamiseks need ei sobi. Kes soovib maapirni toiduks tarvitada kogu talve, võiks maapirni kuivatada ja kasutada laastude või jahuna.

v  Läätsedes on rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid (kuivades seemnetes kokku 8-9%), mis soodustavad seedetegevust. Kuna läätsed on kiudainerikkad, aitavad nad kontrolli all hoida kolesteroolitaset. Samuti on läätsi soovitav tarbida diabeedi korral ning veresuhkru taseme tasakaalustamiseks. Uuringud on näidanud ka läätsede ja ubade positiivset mõju rinnavähi ja teiste vähiliikide ennetamisel.
Läätsed sisaldavad palju oksalaate, seega peaksid neerukividega isikud piirama läätsede tarbimist.
Läätsesid kasutatakse toitvates suppides, salatites ja põhiroogades. Läätsedest tehakse ka püreed, mida kasutatakse kroketite valmistamisel. Indias pakutakse läätsi koos riisiga, mis suurendab toiteväärtust, sest nende aminohapped täiendavad üksteist. Läätse valkude koostis pole inimese vajadusi silmas pidades ideaalne. Järelikult tasub neid süüa kombineeritult teiste taimsete või loomsete toiduainetega.

Läätsedega hästi kokku sobivad toiduained

Sidrun: Annab C-vit, mis aitab lisaks maitseomaduste parandamisele kaasa läätsedes sisalduva raua imendumisele
Teraviljad: need on rikkad aminohappe metioniini poolest, mida on üldiselt kaunviljades puudu. Riis on parim teravili läätsedega segamiseks.
Kapsas, spinat ja piimatooted: need on Ca-rikkad, mida läätsedes napib
Porgandid: need annavad A-vitamiini, mida läätsedes ei ole

v  Vere suhkrusisaldus väheneb, kui enne söömist võetakse 1 tl segu, mis koosneb kolmest osast petersellist, kolmest osast küüslaugust ja ühest osast sidrunikoorest.
Läbi hakklihamasina aetud aineid hoitakse 2 nädalat pimedas kohas. Raviefekt on suurem, kui sellele segule valatakse lisaks veel keedust, mis on valmistatud võrdsetes kogustes võetud mustika- ja pohlalehtedest, aedoapoolmetest ja maisiemakasuudmetest. 1 spl peenestatud ainete segule valatakse 1 kl keeva vett, jäetakse ööseks termosesse ja võetakse siis 3 korda päevas enne sööki 1/3 kl.
v  Pool tundi enne hommiku- või õhtusööki on väga kasulik juua pool klaasi värsket kartulimahla.
v  20 g kuivadele peenestatud metsmaasikalehtedele valatakse klaas keeva vett, keedetakse 5 minutit, lastakse 2 tundi tõmbuda, kurnatakse ja juuakse 4-5 korda päevas 1 spl.
v  4 spl kuivi peenestatud orasheinajuuri keedetakse 5 kl vees, kuni 3-4 vedelikust on aurustunud, kurnatakse ja tarvitatakse 4-5 korda päevas 1 spl.

v  Tatar on diabeetikutele asendamatu toiduaine. Kuna tegemist ei ole teraviljaga, võivad seda süüa ka need, kel probleeme ülekaaluga. Eriti kasulik on 3- 4x aastas teha nädalasi tatra kuure: süüa 3- 4x päevas ainult tatraputru, mis on valmistatud veega ning ilma suhkruta,  rohke võiga.

Hommikuks võib teha ka alljärgnevat segu:
üle öö hoida keefiri sees leos  eestimaist tatart (keetmata!), lisada kuivatatud aprikoosid, mõned rosinad, päevalille- ja kõrvitsaseemned. Hommikul segada segamini, vajadusel lisada natuke keefiri ning riivida putru ½ roheline õun. Maitsestada võib nt. kaneeliga. Suurepärane puhastav vitamiinipomm.

Tänu oma rikkalikule koostisele on tatral väga palju suurepäraseid farmakoloogilisi ja ravivaid omadusi:

-mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust;
-toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet;
-tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket;
-suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes;
-katkestab vähi rakkude varustamise nende elutegevuseks vajalike fermentidega, aeglustab arengud või üldse võib viia rinna-, jämesoole-, munasarja- ja verevähi hukkumiseni; kiirendab fermentide moodustumist, mis hävitavad organismi sattunud kantserogeenide hulka ja nende mõju;
-soodustab liigse kolesterooli väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele;
-reguleerib suhkrusisaldust veres;
-
normaliseerib vererõhku paljude südamehaiguste puhul, takistab vere paksenemist ja trombide teket, ateroskleroosi arengut, südame-veresoonkonnahaiguste (sh insuldi) teket, takistab ja aitab ravida organismisiseseid verejookse (südames, ajus, naha all, silmades).

v  Suurepärane suhkruasendaja on suhkruleht ehk  stevia. Kuivatatud taimed on müügil nt. matepood.ee, kuid taime saab ka ise kasvuhoones kasvatada. Hansaplantis on väiksed taimed olemas. Ühe inimese talvise vajaduse katavad 2- 3 taime.
Stevia taim on pärit Lõuna-Ameerikast ja temas sisaldub kuni kaksteist erinevat glükosiidi, mis annavad taimele tugeva magususe. Stevia on 300x magusam kui suhkur, on kalorivaba. See taim normaliseerib kõrgenenud vererõhku, parandab maksa ja neerude tööd ning tal on ka põletikuvastane ja allergiavastane toime. Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks.
Suhkrulehtede tarvitamine rahuldab hea tahte korral küllaldaselt nn “magusatungi“ süsivesikuterikaste toitude järele. Suurtes kogustes suhkrulehtede ja/või ekstraktide ning kontsentraatide tarbimine takistab süsivesikutel organismi imenduda. Peale selle ei sisalda suhkrulehed ja ka kontsentraadid suhkrut, kaloreid, süsivesikuid, transrasvu ja nende glükeemiline indeks on 0. Suhkruleht aitab leevendada ja ära hoida igemepõletikku, kaariest, hammaste lagunemist ja haavandeid suus.

Valmistamise viis:
Lehed tuleb purustada, et aktiveerida nende maitset, 1 tassi tee või kohvi magustamiseks võib lisada 1-2 leht (tuleb katsetada, sest lehed on VÄGA magusad. Lisatakse mitmesugustele kuumadele jookidele (vesi, tee, kohvi jpt), kuumadele kastmetele ja putrudele, küpsetistele jne. Küpsetiste tarvis on vaja lehed jahvatada.
Suhkrulehe rohelisest pulbrist siirupi valmistamine: lisa 4 tl purustatud suhkrulehe pulbrit 2 tassi keeva vee hulka keedunõus ja lase madalal kuumusel vaikselt nii 10-15 minutit keeda. Jahuta ja säilita külmkapis.


Olge terved!
Küllike


Kommentaare ei ole: