neljapäev, 18. juuli 2013

Maksa ja sapi tähtsusest



Maks on meie suurim nääre. Tema funktsioonid teevad temast meie keha tähtsaima ja samas ka keerukaima organi. Maks eritab sekreeti, sh. sappi soolestikku ning võtab niimoodi osa seedimisest. Samuti mõjutab maks süsivesikute, valkude ja rasvade ainevahetust. Maks vastutab ka vere hüübimise eest ning puhastab organismi mürkidest.
Sapp hoiustab sapivedelikku. Sapivedeliku tähtsaks ülesandeks on voolata peensoolde, et aidata kaasa seedimisele.
Hiina meditsiinist lähtuvalt hoolitseb maks qi (pm. energia) liikumise eest kogu kehal. Koos qi´ga voolab verd ja vedelikke igale poole kehasse. Kui qi vool takerdub või selle liikumine aeglustub, põhjustab see valu.

Vähese qi puhul voolavad kehavedelikud ja veri laisalt. See võib anda endast märku depressiooni näol. Kui aga maksa qi hakkab kehas tormilise kiirusega üles liikuma, suundudes pähe, selle asemel, et kehas igal poole laiali voolata, tekivad peavalud. Qi üleliigne ülespoole liikumine võib tekitada ka nt. peapööritust. Samas on peapööritusel ka mitmeid teisi põhjuseid ja neid tulebki vaadata individuaalselt.

Maksa töö mõjutab ka silmade funktsioneerimist. Kui maks saadab pähe piisavalt qi´d, on silmad töökorras. Kui aga qi´d on liiga palju, esinevad tursed ja tihti võib voolata ohtralt pisaraid.  Samuti näitavad maksa funktsioneerimise häireid sügelevad ja kuivad silmad.

Maksa seisund kajastub ka küüntes. Kui maksa qi´d ja verd on vähe, on küüned kuivad ja kipuvad murduma. Selline küünte seisund näitab ka räni ja kaltsiumipuudust, kuid eelkõige tuleb siiski tegelda maksaga.

Maksa oluliseks ülesandeks on hoolitseda ka kõõluste ja sidemete toimimise eest. Kui qi´d on piisavalt, säilitavad kõõlused ja membraanid niiskuse ja elastsuse. Kui aga qi seiskub, võib see põhjustada liigeste kuivust ja paindumatust. Liigeste puhul on oluline muuhulgas tarbida ka räni. Liigeste kohta saab lugeda eelnevatest postitustest.

Maks on meie hinge korter. See korjab öö jooksul verest üles meie päevased kogemused ja emotsioonid ning näitab meile neid unenägudes.
Kui maksa qi muutub laisaks või seiskub, kipuvad inimesed kergesti ärrituma, kusjuures naistel väljendub see tihti menstruatsioonile eelneva vaevuse näol. Kui maksas esineb aga liigne kuumus võib inimest väiksemgi probleem ajada marru.

Aastaaegadest seostub maks kevadega. Kevadel annavadki maksaga seotud hädad endast selgeimalt märku. Maks on väga tihedalt seotud sapipõiega. Seepärast võib energeetiliselt probleeme käsitleda nii maksast kui sapipõiest lähtuvalt.
Yin´i (naiselik energia, tasakaal, rahu) puudus põhjustab sapivedeliku kristalliseerumise ning sellega sapikivide ning -liiva teket. Sellele omakorda järgneb toidu vilets seedimine. Sapipõie meridiaan tõuseb siksakis üle pea. Kui sapi ja maksa töö on häiritud, tekivad migreenitaolised peavalud.
Maksaga ja sapipõiega tekivad inimesel probleemid, kui ta on täis viha ja muretseb, selle asemel, et olla paindlik ja kohaneda erinevate olukordadega. Selline inimene kardab tagajärgi, eriti aga kardab ta midagi kaotada - tunnustust, võimu, materiaalset heaolu jms.. Oskamatus olukorraga kohaneda kutsub esile viha ja pettumuse. Mitte ilmaasjata ei kasutata väljendit „sappi pritsima“.

Seega võib öelda, et maks on hoiupank, kuhu koguneb allasurutud viha. Probleemid maksaga tekivad neil inimestel, kes püüavad igas olukorras jääda rahulikuks isegi siis, kui miski või keegi ajab neid vihale või solvab. Pigem oleks inimesele kasulik kogeda vihahoogu olles sellest teadlik nii ise, kui ka teavitades oma emotsioonist end ümbritsevaid inimesi.
Maksa üliaktiivsus tekitab tigedust ja viha. Jõuline ja pidev ängistus põhjustab qi ladestumist sapipõide ja selle voolu nõrgenemist. Tekivad ebakindlus ja üldine kehv enesetunne. Puudub otsustamiseks vajalik julgus.

Selle asemel, et kohaneda sündmustega ja inimestega, hakatakse nende üle kohut mõistma ning püütakse neid muuta, blokeerides niimoodi südame töö mõistuse ülemäärase aktiivsusega. Viha, mis inimeses tekib, räägib, et see inimene arvab endal alati õiguse olevat. Selle asemel, et liiga tuliselt reageerida, on vaja olukorda analüüsida ning mõista inimeste vaba tahte alusel tehtud valikuid.
Energiat saab liigutada nii bioenergeetilise ravi kui ka akupunktuuri abil. Seiskunud qi suunatakse kehas liikuma ning ühtlaselt voolama. Kui veri jõuab qi kaasabil keha toitma, on enesetunne rahulik ja stabiilne ning qi ladestumisest tingitud valud annavad järele ning taanduvad.

Kindlasti on soovitav puhastada maksa vähemalt 2x aastas 2- 3- nädalaste kuuridena. Maksa puhastamiseks sobivad taimeteed, mis sisaldavad muuhulgas võilille. Väga hea tee on nt. Kubja Ürditalu „Maksatee“.
vt. veel maksa puhastamise kohta http://satnam.ee/phpindex/?page_id=1880

Refer. „Hiina meditsiini põhitõed“ ja „ Sinu keha räägib – armasta ennast!“

Armastusega,
Küllike



Kommentaare ei ole: