Nagu ütleb taime nimetus on tegemist üheksat väge omava
taimega. Seda on kasutatud juba Vanas- Roomas, siis küll peamiselt tõrviku
asemel.
Vanad indiaanlased tundsid üheksavägise raviomadusi ning pidasid seda oluliseks ravimtaimeks astma, kopsu- ja bronhihaiguste ravimisel.
Vanad indiaanlased tundsid üheksavägise raviomadusi ning pidasid seda oluliseks ravimtaimeks astma, kopsu- ja bronhihaiguste ravimisel.
Üheksavägine kasvab kuival kivisel ja kruusasel pinnasel
ning Eesti esineb seda peamiselt Põhja- ja Lääne- Eestis. Taim on 30 cm- 2 meetrit kõrge. Mitte ajada segamini musta
vägiheinaga, mille tolmukate niidikesed on violetsed, üheksavägisel on need
valged.
Ravimiseks kasutatakse taime kollaseid õisi ja lehti kas kuivatatult või värskelt. NB! Kuna taim omab kergelt uimastavat toimet, tuleb tema kasutamisse suhtuda teadlikult.
Ravimiseks kasutatakse taime kollaseid õisi ja lehti kas kuivatatult või värskelt. NB! Kuna taim omab kergelt uimastavat toimet, tuleb tema kasutamisse suhtuda teadlikult.
Väga oluline on panna tähele, et vägihein õitseb ainult 2- 3
päeva ning droogiks tuleb korjata ainult värskeid, erkkollaseid õisi ning
kuivatada kiirest päikese eest varjatud, tuulerikkas kohas. Pärast veel ahjus
30- 40 kraadi juures.
Miks
kasutatakse:
·
Köha puhul röga lahtistajana
·
Psoriaasi, dermatiidi, herpese toetavas ravis
·
Põletikuvastane
·
Neeru- ja põiehaiguste raviks
·
Astmahoogude leevendajana
·
Rahustav
Kuidas
kasutada?
Üheksavägise
keedis: keeta keedis lehtedest ja/ või õitest. Võtta 1
osa värskeid või kuivatatud lehti, 7-10 osa vett, keeta paar minutit. Seejärel
lasta 30- 40 min. termoses tõmmata. Pärast kurnata läbi tiheda riide. Kasutatakse
ohatise või halvastiparanevate haavade puhul pestes neid mitu korda päevas. Kurgupõletike
korral kuristada kurku mitu korda päevas.
Üheksavägise
salv: värskest taimest
(õitest ja lehtedest) pressitakse mahl. Soolata või või searasv sulatatakse
potis, lisatakse taime mahl. Segu hoitakse külmkapis. Sellega määritakse haavu,
ohatisi, sügelisi, psoriaasi laikusid ning hemorroide.
Taimeõli: Purk täita
värskete õitega, valada peale taimeõli (parim on rafineerimata päevalilleõli).
Lasta segul soojas ja pimedas seista 2 nädalat ning seejärel kurnata. Kasutada
suuõõne põletike ja nahakahjustuste korral määrimiseks. Õli on väga hea ka
kõrvavalu puhul ning kuulmekäigu puhastamiseks.
Tee: Valmistada
tee 10 g õisi, 1 liiter keeva vett, lasta tõmmata 10- 15 min, kurnata. Juua
soojalt külmetuse korral, köha, bronhiidi, kopsupõletiku puhul
rögalahtistajana. Koos kase- ja või mustsõstralehtedega tarvitada üheksavägise
teed neeru- ja põiehaiguste korral. Segatuna kummeliteega tarvitada
kõhulahtisuse korral.
Teega võib teha hobuste kapjadele põletike korral kompressi.
Värskeid
lehti kasutatakse haavade ja haudunud kohtade ravimiseks sarnaselt
teelehega.
Üheksavägise lehti võib panna riiete vahele koide tõrjeks.
Tomat (Solanum lycopersicum)
Kuna tomatiaeg on jõudsalt juba alanud ning turul on
saadaval eestimaist tomatit, alljärgnevalt mõned faktid ja kasutusvõimalused,
mida see lihakas vili meile pakub.
Tomat sisaldab rohkesti vitamiine nagu B1, B2, B3, K, P, B6, C, karotinoide (lükopiin, beetakarotiin jt) ja mineraalaineid nagu kaaliumi-, raua- ja fosforsoolade näol. Valmis viljades on C-vitamiini peaaegu sama palju kui sidrunis, hästi omastatavat rauda rohkem kui kanalihas, kalas, piimas. On teada, et viljades on 2,5-6,5% suhkruid, orgaanilisi happeid.
Tomat sisaldab rohkesti vitamiine nagu B1, B2, B3, K, P, B6, C, karotinoide (lükopiin, beetakarotiin jt) ja mineraalaineid nagu kaaliumi-, raua- ja fosforsoolade näol. Valmis viljades on C-vitamiini peaaegu sama palju kui sidrunis, hästi omastatavat rauda rohkem kui kanalihas, kalas, piimas. On teada, et viljades on 2,5-6,5% suhkruid, orgaanilisi happeid.
Tomatipulber on aialt kasutusel farmaatsiatööstuses
looduslike toidupreparaatide valmistamisel (Carotenoid Complex). Tomatis
sisalduvad karotinoidid on olulised meie organismis raku tasemel, kus nad
toimivad antioksüdantidena, neutraliseerides vabu radikaale ja reaktiivseid
hapnikumolekule (rakumembraanide kaitse). Kõrge karotinoidisisaldus veres on
aga tugeva tervise ja pika eluea tagatis. Tomatis leiduv karotinoid lükopiin
omastub organismis paremini kuumtöödeldult. Organismis moodustub karotiinist
A-vitamiin, mis püsib kehas kaua.
A-vitamiini puudusel soovitatakse juua 1 kl tomatimahla
päevas (nägemise halvenemisel on tomat omal kohal). Kuna tomatis on
tugevatoimelised fütontsiidid, on tomati pehme sisu kasutusel
infektsioonilistel nahahaigustel ja haavade ravil. Värske tomat ja tomatimahl
on hea ainevahetushäirete, südame-veresoonte, neeruhaiguste, kehvveresuse ja
mao-seedetrakti häirete puhul, kuid ei sobi kõrge maohappesusega kulgevate
haiguste korral. Tomat mõjub soodsalt maksale, kuid ei sobi sapikivitõve puhul
(sisaldab palju orgaanilisi happeid, mis soodustavad sapiteede kokkutõmbeid).
Tomat
on väga hea vahend akne jm.nahaprobeemide korral
- Tomatimask
akne vastu: purusta üks küps tomat ning kanna näole ja kaelale. Jäta
tunniks ajaks mõjuma. Loputa leige veega. Korda protseduuri iga päev ja
juba pärast nädala-ajast kasutamist võid märgata puhtamat ja säravamat
jumet.
- Sega
blenderis kohupiim ja tomatimahl vahekorras 4:2. Kanna nahale ja jäta
10-15 minutiks mõjuma. Loputa põhjalikult sooja veega.
- Igapäevaseks
vistrikeraviks lõika tomatist viil ja hõõru sellega probleemseid kohti.
Erilist tähelepanu pööra otsaesisele, põskedele ja ninale. 10 minuti
möödudes loputa jaheda veega. Juba paari päeva pärast muutub nahk
vistrikevabaks ja jume säravaks.
- Tõeliselt
sileda naha saamiseks tuleb tomat koos kurgiga blenderis purustada. Kanna
segu näole ja loputa mõne minuti järel.
- Toniseeriva
ja jahutava maski jaoks sega blenderis tomat ja avokaado.
Kanna saadud segu näole ja jäta 20-30 minutiks mõjuma. Loputa leige veega.
Selle maski puhul on ühendatud tomati pinguldavad ja avokaado
antiseptilised omadused.
- Poore
ahendava näovee saad, kui lisad tomatist saadud mahlale paar tilka
sidruni- või laimimahla ja kannad segu 15 minutiks nahale. Loputa leige
veega. Tomat on looduslik pinguldaja ja vähendab pooride suurust
silmnähtavalt.
- Aknest
jäänud armide ja muude ebatasasuste vastu aitab porgandi, kurgi ja tomati
segu. Riivi pool porgandit ja pool kurki, sega see peeneks hakitud tomati
ja lusikatäie meega. Kanna näole, lase 10 minutit mõjuda ja loputa.
Üks
huvitav retsept ka:
Tomati –õunavürtsimoos
- 500
grammi kõvemaid õunu
- 500
grammi tomateid
- 1
suur sibul
- 2
küüslauguküünt
- 100
grammi hakitud datleid
- 10
tera musta terapipart
- ½
tl jahvatatud kardemoni
- 1
tl jahvatatud koriandrit
- 2
sl hakitud värsket peterselli
- 1
sl soola
- 2
dl veiniäädikat
- 300
grammi suhkrut
Viiluta õunad ja tomatid ja pane paksupõhjalisse
potti. Lisa suhkur, veini-äädikas ja datlid ning aja keema. Eemalda
pinnale tekkinud vaht. Lisa maitseained ja keed tasasel tulel umbes 20
minutit, kuni õunad on pehmed. Tõsta vürtsmoos puhastesse ja kuumadesse
purkidesse ning sule õhukindlalt.
Retsept: Angelica Udeküll
Tummine
tomatisupp
- 1
sibul
- 2
küüslauguküünt
- õli
- 400
g purustatud tomati konservi
- 3
dl puljongit
- 0,5
tl suhkrut
- tšillimaitseainet
- 100
g sulatatud juustu
- umbes
30 g viilutatud Oskari pepperoni vorsti
- basiilikut
Haki sibul ja küüslauk ning pruunista poti põhjas õliga.
Vala potti ka tomatikonserv ja kuumuta kergelt. Järgmisena lisa puljong ja lase
supil keema tõusta. Maitsesta supp ja lase madalal kuumusel 10-15 minutit
keeda.
Püreeri supp ja tõsta tagasi tulele. Lisa sulatatud juust ja
sega kuni juust on ilusti supi sisse sulanud. Serveeri vorstiviilude ja
basiilikuga.
Heeringa-
tomati- leiva ampsud
Vaja läheb:
- Heeringafileed
(kellele meeldib tavaline soolaheeringas, võib seda kasutada, kes soovib
suitsust mekki, haaraku suitsumaitseline, võib ka kasutada hoopiski
marineeritud heeringat)
- Kirsstomateid
- Leiba
(võib asendada kartuliga või keedetud peediga)
- Sinepit
- Mõnd
toredat maitseainet (nt küüslaugupipar või sidrunipipar, ka till on tore)
Toimi nii:
1. Pese tomatid ning haki nad pooleks.
2. Haki heeringas pisemat sorti tükkideks.
3. Haara leivaviil, määri sellele õhuke kiht sinepit ja lõika meelepärase suurusega tükikesteks.
4. Lao leivatükikese peale esmalt heeringas...
5. Ning seejärel poolik kirsstomat. Kinnita tikuga.
1. Pese tomatid ning haki nad pooleks.
2. Haki heeringas pisemat sorti tükkideks.
3. Haara leivaviil, määri sellele õhuke kiht sinepit ja lõika meelepärase suurusega tükikesteks.
4. Lao leivatükikese peale esmalt heeringas...
5. Ning seejärel poolik kirsstomat. Kinnita tikuga.
Tervislikku elu!
Kasutatud kirjandus:
„Tervistav jõud kodumaa taimedes“
„Kubja Ürditalu ravimtaimed“
www.wikipedia.org
http://naistekas.delfi.ee/ilumood/ilusnaine/ullatav-imeravim-akne-vastu-tomat.d?id=64924482
http://eveilujaterviseblogi.wordpress.com/2010/09/07/huvitavad-hoidised-vurtsmoosid/
http://askeldusedkoogis.wordpress.com/category/supid/pureesupid/
„Kubja Ürditalu ravimtaimed“
www.wikipedia.org
http://naistekas.delfi.ee/ilumood/ilusnaine/ullatav-imeravim-akne-vastu-tomat.d?id=64924482
http://eveilujaterviseblogi.wordpress.com/2010/09/07/huvitavad-hoidised-vurtsmoosid/
http://askeldusedkoogis.wordpress.com/category/supid/pureesupid/
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar