esmaspäev, 1. juuli 2013

Üheksavägine ja tomat


Üheksavägine ehk vägihein (Verbascum thapsus)
Nagu ütleb taime nimetus on tegemist üheksat väge omava taimega. Seda on kasutatud juba Vanas- Roomas, siis küll peamiselt tõrviku asemel.
Vanad indiaanlased tundsid üheksavägise raviomadusi ning pidasid seda oluliseks ravimtaimeks astma, kopsu- ja bronhihaiguste ravimisel.
Üheksavägine kasvab kuival kivisel ja kruusasel pinnasel ning Eesti esineb seda peamiselt Põhja- ja Lääne- Eestis.  Taim on 30 cm-  2 meetrit kõrge. Mitte ajada segamini musta vägiheinaga, mille tolmukate niidikesed on violetsed, üheksavägisel on need valged.
Ravimiseks kasutatakse taime kollaseid õisi ja lehti kas kuivatatult või värskelt. NB! Kuna taim omab kergelt uimastavat toimet, tuleb tema kasutamisse suhtuda teadlikult.
Väga oluline on panna tähele, et vägihein õitseb ainult 2- 3 päeva ning droogiks tuleb korjata ainult värskeid, erkkollaseid õisi ning kuivatada kiirest päikese eest varjatud, tuulerikkas kohas. Pärast veel ahjus 30- 40 kraadi juures.

Miks kasutatakse:    
·         Köha puhul röga lahtistajana
·         Psoriaasi, dermatiidi, herpese toetavas ravis
·         Põletikuvastane
·         Neeru- ja põiehaiguste raviks
·         Astmahoogude leevendajana
·         Rahustav

Kuidas kasutada?

Üheksavägise keedis: keeta keedis lehtedest ja/ või õitest. Võtta 1 osa värskeid või kuivatatud lehti, 7-10 osa vett, keeta paar minutit. Seejärel lasta 30- 40 min. termoses tõmmata. Pärast kurnata läbi tiheda riide. Kasutatakse ohatise või halvastiparanevate haavade puhul  pestes neid mitu korda päevas. Kurgupõletike korral kuristada kurku mitu korda päevas.

Üheksavägise salv:  värskest taimest (õitest ja lehtedest) pressitakse mahl. Soolata või või searasv sulatatakse potis, lisatakse taime mahl. Segu hoitakse külmkapis. Sellega määritakse haavu, ohatisi, sügelisi, psoriaasi laikusid ning hemorroide.

Taimeõli: Purk täita värskete õitega, valada peale taimeõli (parim on rafineerimata päevalilleõli). Lasta segul soojas ja pimedas seista 2 nädalat ning seejärel kurnata. Kasutada suuõõne põletike ja nahakahjustuste korral määrimiseks. Õli on väga hea ka kõrvavalu puhul ning kuulmekäigu puhastamiseks.

Tee: Valmistada tee 10 g õisi, 1 liiter keeva vett, lasta tõmmata 10- 15 min, kurnata. Juua soojalt külmetuse korral, köha, bronhiidi, kopsupõletiku puhul rögalahtistajana. Koos kase- ja või mustsõstralehtedega tarvitada üheksavägise teed neeru- ja põiehaiguste korral. Segatuna kummeliteega tarvitada kõhulahtisuse korral.
Teega võib teha hobuste kapjadele põletike korral kompressi.

Värskeid lehti kasutatakse haavade ja haudunud kohtade ravimiseks sarnaselt teelehega.
Üheksavägise lehti võib panna riiete vahele koide tõrjeks.

Tomat (Solanum lycopersicum)

Kuna tomatiaeg on jõudsalt juba alanud ning turul on saadaval eestimaist tomatit, alljärgnevalt mõned faktid ja kasutusvõimalused, mida see lihakas vili meile pakub.

Tomat sisaldab rohkesti vitamiine nagu B1, B2, B3, K, P, B6, C, karotinoide (lükopiin, beetakarotiin jt) ja mineraalaineid nagu kaaliumi-, raua- ja fosforsoolade näol. Valmis viljades on C-vitamiini peaaegu sama palju kui sidrunis, hästi omastatavat rauda rohkem kui kanalihas, kalas, piimas. On teada, et viljades on 2,5-6,5% suhkruid, orgaanilisi happeid.
Tomatipulber on aialt kasutusel farmaatsiatööstuses looduslike toidupreparaatide valmistamisel (Carotenoid Complex). Tomatis sisalduvad karotinoidid on olulised meie organismis raku tasemel, kus nad toimivad antioksüdantidena, neutraliseerides vabu radikaale ja reaktiivseid hapnikumolekule (rakumembraanide kaitse). Kõrge karotinoidisisaldus veres on aga tugeva tervise ja pika eluea tagatis. Tomatis leiduv karotinoid lükopiin omastub organismis paremini kuumtöödeldult. Organismis moodustub karotiinist A-vitamiin, mis püsib kehas kaua.
A-vitamiini puudusel soovitatakse juua 1 kl tomatimahla päevas (nägemise halvenemisel on tomat omal kohal). Kuna tomatis on tugevatoimelised fütontsiidid, on tomati pehme sisu kasutusel infektsioonilistel nahahaigustel ja haavade ravil. Värske tomat ja tomatimahl on hea ainevahetushäirete, südame-veresoonte, neeruhaiguste, kehvveresuse ja mao-seedetrakti häirete puhul, kuid ei sobi kõrge maohappesusega kulgevate haiguste korral. Tomat mõjub soodsalt maksale, kuid ei sobi sapikivitõve puhul (sisaldab palju orgaanilisi happeid, mis soodustavad sapiteede kokkutõmbeid).






Tomat on väga hea vahend akne jm.nahaprobeemide korral
  • Tomatimask akne vastu: purusta üks küps tomat ning kanna näole ja kaelale. Jäta tunniks ajaks mõjuma. Loputa leige veega. Korda protseduuri iga päev ja juba pärast nädala-ajast kasutamist võid märgata puhtamat ja säravamat jumet.
  • Sega blenderis kohupiim ja tomatimahl vahekorras 4:2. Kanna nahale ja jäta 10-15 minutiks mõjuma. Loputa põhjalikult sooja veega.
  • Igapäevaseks vistrikeraviks lõika tomatist viil ja hõõru sellega probleemseid kohti. Erilist tähelepanu pööra otsaesisele, põskedele ja ninale. 10 minuti möödudes loputa jaheda veega.  Juba paari päeva pärast muutub nahk vistrikevabaks ja jume säravaks.
  • Tõeliselt sileda naha saamiseks tuleb tomat koos kurgiga blenderis purustada. Kanna segu näole ja loputa mõne minuti järel.
  • Toniseeriva ja jahutava maski jaoks sega blenderis tomat ja avokaado. Kanna saadud segu näole ja jäta 20-30 minutiks mõjuma. Loputa leige veega. Selle maski puhul on ühendatud tomati pinguldavad ja avokaado antiseptilised omadused.
  • Poore ahendava näovee saad, kui lisad tomatist saadud mahlale paar tilka sidruni- või laimimahla ja kannad segu 15 minutiks nahale. Loputa leige veega. Tomat on looduslik pinguldaja ja vähendab pooride suurust silmnähtavalt.
  • Aknest jäänud armide ja muude ebatasasuste vastu aitab porgandi, kurgi ja tomati segu. Riivi pool porgandit ja pool kurki, sega see peeneks hakitud tomati ja lusikatäie meega.  Kanna näole, lase 10 minutit mõjuda ja loputa.

Üks huvitav retsept ka:
Tomati –õunavürtsimoos
  • 500 grammi kõvemaid õunu
  • 500 grammi tomateid
  • 1 suur sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 grammi hakitud datleid
  • 10 tera musta terapipart
  • ½ tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 2 sl hakitud värsket peterselli
  • 1 sl soola
  • 2 dl veiniäädikat
  • 300 grammi suhkrut
Viiluta õunad ja tomatid ja pane paksupõhjalisse potti.  Lisa suhkur, veini-äädikas ja datlid ning aja keema.  Eemalda pinnale tekkinud vaht.  Lisa maitseained ja keed tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed.  Tõsta vürtsmoos puhastesse ja kuumadesse purkidesse ning sule õhukindlalt. 

Retsept: Angelica Udeküll


Tummine tomatisupp
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • õli
  • 400 g purustatud tomati konservi
  • 3 dl puljongit
  • 0,5 tl suhkrut
  • tšillimaitseainet
  • 100 g sulatatud juustu
  • umbes 30 g viilutatud Oskari pepperoni vorsti
  • basiilikut
Haki sibul ja küüslauk ning pruunista poti põhjas õliga. Vala potti ka tomatikonserv ja kuumuta kergelt. Järgmisena lisa puljong ja lase supil keema tõusta. Maitsesta supp ja lase madalal kuumusel 10-15 minutit keeda.
Püreeri supp ja tõsta tagasi tulele. Lisa sulatatud juust ja sega kuni juust on ilusti supi sisse sulanud. Serveeri vorstiviilude ja basiilikuga.


Heeringa- tomati- leiva ampsud
Vaja läheb:
  • Heeringafileed (kellele meeldib tavaline soolaheeringas, võib seda kasutada, kes soovib suitsust mekki, haaraku suitsumaitseline, võib ka kasutada hoopiski marineeritud heeringat)
  • Kirsstomateid
  • Leiba (võib asendada kartuliga või keedetud peediga)
  • Sinepit
  • Mõnd toredat maitseainet (nt küüslaugupipar või sidrunipipar, ka till on tore)
Toimi nii:
1. Pese tomatid ning haki nad pooleks.
2. Haki heeringas pisemat sorti tükkideks.
3. Haara leivaviil, määri sellele õhuke kiht sinepit ja lõika meelepärase suurusega tükikesteks.
4. Lao leivatükikese peale esmalt heeringas...
5. Ning seejärel poolik kirsstomat. Kinnita tikuga.


Tervislikku elu!




Kasutatud kirjandus:








Kommentaare ei ole: