Tänase seansi käigus, mil kliendiks oli psoriaasiga ning artriidiga hädas olev inimene, sain info kalmuse kohta. Jagan seda lahkesti ka
siin.
Salv
erinevate nahahaiguste raviks:
Võrdsetes kogustes kuivatatud peenestatud kalmusejuurt, kuivatatud peenestatud võilillejuurt, saialille kroonlehti, sea ploomirasva, astelpajuõli.
Võrdsetes kogustes kuivatatud peenestatud kalmusejuurt, kuivatatud peenestatud võilillejuurt, saialille kroonlehti, sea ploomirasva, astelpajuõli.
Segu keeta 15- 20 min, peaagu jahtunud segule lisada 10- 15 tilka
puhast astelpajuõli. Salvi säilitada jahedas.
Kasutada erinevate nahahaiguste, k.a. psoriaasi korral.
Kasutada erinevate nahahaiguste, k.a. psoriaasi korral.
Psoriaasi raviks tuleb kindlasti teha 2- 3x aastas sisemist makspuhastust (nt. Kubja Ürditalu müüb spets. Maksateed), jälgida toitumist (vältida nisujahu, pärmitooteid, õlut,
suhkrut). Lisaks on oluline viibida
päikse käes ning talvisel perioodil tarbida õli baasil D-vitamiini.
Tee artriidi
leevendamiseks:
0,5 spl peenestatud kuivatatud võilillejuuri + 0,5 spl. peenestatud kuivatatud kalmusejuuri + 250 ml vett. Keeta tasasel tulel 15 minutit. Lasta jahtuda 15 min, kurnata ja taastada esialgne veekogus ehk kokku 250 ml.
Juua 1/3 klaasi 2x päevas 15 – 30 min enne sööki. Kuur kestab 2 nädalat kuni 1 kuu. Niimoodi korrata kuuri 2- 3x aastas.
Mida kujutab endast kalmus? /Allikas: terviseleht.ee/
0,5 spl peenestatud kuivatatud võilillejuuri + 0,5 spl. peenestatud kuivatatud kalmusejuuri + 250 ml vett. Keeta tasasel tulel 15 minutit. Lasta jahtuda 15 min, kurnata ja taastada esialgne veekogus ehk kokku 250 ml.
Juua 1/3 klaasi 2x päevas 15 – 30 min enne sööki. Kuur kestab 2 nädalat kuni 1 kuu. Niimoodi korrata kuuri 2- 3x aastas.
Mida kujutab endast kalmus? /Allikas: terviseleht.ee/
Kalmuse levimislegend
Mõni aasta enne Tsingis-khaani suurt vallutusretke Venemaale
saadeti mehed luurele, kaasas värsked kalmusejuure tükid kuivatatud lihaviilude
vahel. Kalmusejuur pilluti teeäärsetesse veekogudesse, kus ta kiiresti kasvama
hakkas. Kalmus puhastab vett ja sealt, kus ta juurdunud oli, võis haigusriskita
juua nii inimene kui ka hobune.
Looduslikult kasvab kalmus jõgede ja järvede kallastel,
tiikides, ojades ja kraavides, moodustades tiheda läbipõimunud taimestiku.
Kalmus õitseb juunis-juulis. Õied asetsevad harilikult külgmise 4-12 cm pikkuse
tõlvikuna. Õite järgi võib taime eksimatult ära tunda. Lehed on ererohelised,
asetsevad kimpudena juurikaharude otsas. Lehtedel, eriti aga juurikal on tugev
meeldiv lõhn.
Kalmusejuur ravimina
Ravimina kasutatakse juuri, korjatakse varakevadel
(aprillis) või augustis-septembris. Juur tükeldatakse ja kuivatatakse õhukese
kihina 30° C soojas. Juur sisaldab eeterlikku õli (kuni 5%), tärklist (20-40%),
parkaineid, mõruaineid, glükosiide, fütontsiide, C vitamiini, mikroelemente ja
lõhnavat kalmuseõli.
Kalmusejuurt tunnustab kogu maailm kui immuunsüsteemi
tugevdajat. Loodusravi uurijad on kalmusejuurt nimetanud meie kliimavööndi ženženniks.
Eesti rahvameditsiinis on kalmusejuurt tarvitatud kaua,
eeskätt seedetegevuse korrastajana. Tänapäeval ravitakse kalmusejuurega
seedeelundite põletikku, puhutisi, ergutatakse mao- ja soolenäärmete tegevust.
Ka seedeelundite pahaloomuliste kasvajate korral toob kalmusejuur leevendust.
Kalmusejuur tugevdab verd (suurendab punaliblede arvu), toimib rahustavalt
närvisüsteemile. Samuti on leidnud kasutamist neeruhaiguste (kivide),
põiepõletike, mao-haavandtõve, kollatõve, oksendamise, kõhulahtisuse, isutuse,
palaviku, tuberkuloosi, reuma jt haiguste korral. Kalmusest valmistatakse
kosmeetilisi preparaate nahahaiguste raviks.
Kalmusepreparaadid on
valuvaigistavad, rögalahtistavad, desinfitseerivad ning tõstavad
kesknärvisüsteemi toonust ja alandavad vererõhku.
Ravimina kasutatakse vesileotist, alkoholitõmmist, ekstrakti
ja õli.
Veel erinevaid valmistusviise
Veel erinevaid valmistusviise
Leotis
Võetakse 1 spl peenestatud juurikat, lisatakse klaas leiget
vett, leotatakse 8-10 t. Enne tarvitamist soojendatakse pisut ja juuakse pool
klaasi korraga enne sööki.
Kasutatakse seedeelundite põletike, haavandite, vere- ja
neeruhaiguste, näärmetõve, rahhiidil jt haiguste puhul.
Tõmmis
Energiat andev ja organismi tugevdav jook on tõmmis 1 tl
peenestatud kalmusejuurest ja 1 kl külmast veest. Segu pannakse tõmbama õhtul
ja hommikul kurnatakse, võetakse päeva jooksul lonks enne sööki ja teine peale
sööki, nii 3-4 korda päevas.
Tee
Kalmusejuur sobib kokku ka teiste ravimtaimedega. Nii
kasutatakse teed 2 osast kalmusejuurest, 1 osast saialillest ja 1,5 osast
humalakäbidest juuste väljalangemise korral. Tee peale keeva veega ülevalamist
lastakse tõmmata 2 tundi, kurnatakse ja sellega niisutatakse juuksed
(hõõrutakse peanahka) ning jäetakse nii ööseks.
Kalmus toidu ja maitsetaimena
Maitsetaimena sobib kalmusejuurt kasutada magustoitude,
toorsalatite, puuviljade ja kompottide maitsestamiseks. ETTEVAATUST! Suuremas
koguses muudab toidu kibedaks. Eriti sobib kalmus õuna- ja pirnitoitudes ning
hoidistes (maitse ja aroomi tugevdaja).
Kalmust võib lisada marinaadidele ja kompotivedelikele
juuretükkidena mõni minut enne valmimist, lasta siis 5 min tõmmata ja seejärel
tükid välja võtta või vedelik kurnata. Samuti tarvitatakse kalmusejuurepulbrit
kalavürtsisegus.
Kalmust kasutatakse ka likööride ja nastoikade
maitsestamiseks. Samuti punši ja glögi maitsestamiseks.
Kalmuseliköör
Võetakse 100 g värskeid peenestatud ja jahvatatud juuri või
50 g kuivatatud juuretükke ja asetatakse 3-liitrisesse purki, lisatakse 8 tera
nelki ja valatakse peale 1 l 70 % piiritust. Suletakse õhukindlalt ja jäetakse
8 päevaks toasooja pimedasse kohta seisma, loksutades aeg-ajalt. Siis
kurnatakse ning valatakse puhtasse purki. 1 kg suhkrust ja klaasist veest
keedetakse siirup, eemaldatakse vaht, lastakse jahtuda ning segatakse
tõmmisele. Lastakse seista veel nädal, vajadusel kurnatakse ja villitakse
pudelisse. Jooki sobib pakkuda teelauda pärast kaloririkast jõulu- või
pidulauda või kasutada külmetusel ravimite hulka lisatuna.
Palju tervist!
Küllike
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar