esmaspäev, 19. august 2013

Ravimtaim- kalmus


Tänase seansi käigus, mil kliendiks oli psoriaasiga ning artriidiga hädas olev inimene, sain info kalmuse kohta. Jagan seda lahkesti ka siin.

Salv erinevate nahahaiguste raviks:

Võrdsetes kogustes kuivatatud peenestatud kalmusejuurt, kuivatatud peenestatud võilillejuurt, saialille kroonlehti, sea ploomirasva, astelpajuõli.
Segu keeta 15- 20 min, peaagu jahtunud segule lisada 10- 15 tilka puhast astelpajuõli. Salvi säilitada jahedas.
Kasutada erinevate nahahaiguste, k.a. psoriaasi korral.
Psoriaasi raviks tuleb kindlasti teha 2- 3x aastas sisemist makspuhastust (nt. Kubja Ürditalu müüb spets. Maksateed), jälgida toitumist (vältida nisujahu, pärmitooteid, õlut, suhkrut).  Lisaks on oluline viibida päikse käes ning talvisel perioodil tarbida õli baasil D-vitamiini.

Tee artriidi leevendamiseks:

0,5 spl peenestatud kuivatatud võilillejuuri + 0,5 spl. peenestatud kuivatatud kalmusejuuri + 250 ml vett. Keeta tasasel tulel 15 minutit. Lasta jahtuda 15 min,  kurnata ja taastada esialgne veekogus ehk kokku 250 ml.
 Juua 1/3 klaasi 2x  päevas 15 – 30 min enne sööki. Kuur kestab 2 nädalat kuni 1 kuu. Niimoodi korrata kuuri 2- 3x aastas.

Mida kujutab endast kalmus? /Allikas: terviseleht.ee/

Kalmuse levimislegend
Mõni aasta enne Tsingis-khaani suurt vallutusretke Venemaale saadeti mehed luurele, kaasas värsked kalmusejuure tükid kuivatatud lihaviilude vahel. Kalmusejuur pilluti teeäärsetesse veekogudesse, kus ta kiiresti kasvama hakkas. Kalmus puhastab vett ja sealt, kus ta juurdunud oli, võis haigusriskita juua nii inimene kui ka hobune.
Looduslikult kasvab kalmus jõgede ja järvede kallastel, tiikides, ojades ja kraavides, moodustades tiheda läbipõimunud taimestiku. Kalmus õitseb juunis-juulis. Õied asetsevad harilikult külgmise 4-12 cm pikkuse tõlvikuna. Õite järgi võib taime eksimatult ära tunda. Lehed on ererohelised, asetsevad kimpudena juurikaharude otsas. Lehtedel, eriti aga juurikal on tugev meeldiv lõhn.

Kalmusejuur ravimina
Ravimina kasutatakse juuri, korjatakse varakevadel (aprillis) või augustis-septembris. Juur tükeldatakse ja kuivatatakse õhukese kihina 30° C soojas. Juur sisaldab eeterlikku õli (kuni 5%), tärklist (20-40%), parkaineid, mõruaineid, glükosiide, fütontsiide, C vitamiini, mikroelemente ja lõhnavat kalmuseõli.

Kalmusejuurt tunnustab kogu maailm kui immuunsüsteemi tugevdajat. Loodusravi uurijad on kalmusejuurt nimetanud meie kliimavööndi ženženniks.

Eesti rahvameditsiinis on kalmusejuurt tarvitatud kaua, eeskätt seedetegevuse korrastajana. Tänapäeval ravitakse kalmusejuurega seedeelundite põletikku, puhutisi, ergutatakse mao- ja soolenäärmete tegevust. Ka seedeelundite pahaloomuliste kasvajate korral toob kalmusejuur leevendust. Kalmusejuur tugevdab verd (suurendab punaliblede arvu), toimib rahustavalt närvisüsteemile. Samuti on leidnud kasutamist neeruhaiguste (kivide), põiepõletike, mao-haavandtõve, kollatõve, oksendamise, kõhulahtisuse, isutuse, palaviku, tuberkuloosi, reuma jt haiguste korral. Kalmusest valmistatakse kosmeetilisi preparaate nahahaiguste raviks. 

Kalmusepreparaadid on valuvaigistavad, rögalahtistavad, desinfitseerivad ning tõstavad kesknärvisüsteemi toonust ja alandavad vererõhku.
Ravimina kasutatakse vesileotist, alkoholitõmmist, ekstrakti ja õli.

Veel erinevaid valmistusviise
Leotis
Võetakse 1 spl peenestatud juurikat, lisatakse klaas leiget vett, leotatakse 8-10 t. Enne tarvitamist soojendatakse pisut ja juuakse pool klaasi korraga enne sööki.
Kasutatakse seedeelundite põletike, haavandite, vere- ja neeruhaiguste, näärmetõve, rahhiidil jt haiguste puhul.

Tõmmis
Energiat andev ja organismi tugevdav jook on tõmmis 1 tl peenestatud kalmusejuurest ja 1 kl külmast veest. Segu pannakse tõmbama õhtul ja hommikul kurnatakse, võetakse päeva jooksul lonks enne sööki ja teine peale sööki, nii 3-4 korda päevas.

Tee
Kalmusejuur sobib kokku ka teiste ravimtaimedega. Nii kasutatakse teed 2 osast kalmusejuurest, 1 osast saialillest ja 1,5 osast humalakäbidest juuste väljalangemise korral. Tee peale keeva veega ülevalamist lastakse tõmmata 2 tundi, kurnatakse ja sellega niisutatakse juuksed (hõõrutakse peanahka) ning jäetakse nii ööseks.

Kalmus toidu ja maitsetaimena
Maitsetaimena sobib kalmusejuurt kasutada magustoitude, toorsalatite, puuviljade ja kompottide maitsestamiseks. ETTEVAATUST! Suuremas koguses muudab toidu kibedaks. Eriti sobib kalmus õuna- ja pirnitoitudes ning hoidistes (maitse ja aroomi tugevdaja).
Kalmust võib lisada marinaadidele ja kompotivedelikele juuretükkidena mõni minut enne valmimist, lasta siis 5 min tõmmata ja seejärel tükid välja võtta või vedelik kurnata. Samuti tarvitatakse kalmusejuurepulbrit kalavürtsisegus.
Kalmust kasutatakse ka likööride ja nastoikade maitsestamiseks. Samuti punši ja glögi maitsestamiseks.

Kalmuseliköör
Võetakse 100 g värskeid peenestatud ja jahvatatud juuri või 50 g kuivatatud juuretükke ja asetatakse 3-liitrisesse purki, lisatakse 8 tera nelki ja valatakse peale 1 l 70 % piiritust. Suletakse õhukindlalt ja jäetakse 8 päevaks toasooja pimedasse kohta seisma, loksutades aeg-ajalt. Siis kurnatakse ning valatakse puhtasse purki. 1 kg suhkrust ja klaasist veest keedetakse siirup, eemaldatakse vaht, lastakse jahtuda ning segatakse tõmmisele. Lastakse seista veel nädal, vajadusel kurnatakse ja villitakse pudelisse. Jooki sobib pakkuda teelauda pärast kaloririkast jõulu- või pidulauda või kasutada külmetusel ravimite hulka lisatuna.

Palju tervist!

Küllike


Kommentaare ei ole: