esmaspäev, 19. august 2013

Tundmatu tundlik põrn



Põrn (ladina keeles splen, lien) on selgroogsete (sealhulgas inimese) kõhuõõne vasakus ülaosas paiknev elund. Põrn on pehme pudeda konsistentsiga piklik tumepunane elund, mis kaalub umbes 150–200g. Ta asetseb ühe küljega vastu diafragmat, teisega vastu mao põhja ning vastu vasakut neeru. Väljast ümbritseb teda kõhukelme. Põrn mängib olulist rolli inimese immuunsüsteemis, samuti lagundatakse seal mittevajalikke punaliblesid. /Allikas: wikipedia.org/

Nagu ikka annan siin edasi Hiina meditsiini seisukohad.
Kõigepealt on vaja teha selgeks, mida tähendavad Hiina meditsiinis yin ja yang.

Yin
– tasakaal, stoilisus, rahulikkus, naiselikkus, jahedus, pimedus, Maa, puhkus, materiaalne, kasvatab, vesi.

Yang – aktiivsus, mehelikkus, jõud, soojus, valgus, Päike, taevas, tegevus, mittemateriaalne, käivitab, tuli.
Need on lühidalt märksõnad, mis iseloomustavad yin´i  ja yang´i käsitlusi. Lisada tuleb, et igas asjas on alati mõlemat poolt. Seda näitab ka yin – yang sümbol.

Hiina meditsiinis omistatakse põrnale väga oluline roll. Ta muundab ja toimetab edasi toitu ja kehavedelikke. Põrna häired on alati muuhulgas seedehäired, kus vähem või rohkem on osalisteks magu ja soolestik.  Tavalisteks sümptomiteks on pinge keskkõhus, kehv söögiisu ja vedel väljaheide.
Põrn valvab ka lihaseid ja jäsemeid,
et need oleksid tugevad ja soojad. Kui põrn on nõrk, siis lihased nõrgenevad, käed- jalad on jõuetud ning võivad olla külmad. Inimene tunneb  väsimust.
Kuna põrn ja magu on vere uuenemise allikateks, siis häire ühes neist põhjustabki väsimust.

Hästi töötava põrna lümfaatiline kude sõelub verest välja kõlbmatud punalibled. Edasi pääsevad ainult terved rakud, mis kannavad hapnikku kudedesse ja toovad süsihappegaasi kopsudesse väljahingamiseks.
Kui põrna aktiivsus on nõrk, on immuunsus nõrk.  Põrna tugevdamisel  paraneb ka immuunsus.

Põrna tegevus või tegevusetus kajastub reites. Nt. naised, kel reitele koguneb nn. tselluliit, peavad mõtlema põrna aktiivsuse suurendamisele.  Lisaks kogunenud tselluliidile võivad reied olla ka külmad ja tekitada külmatunnet.  Samuti on seotud vastupandamatu magusavajadus põrna madala aktiivsusega.  Söömishäirete all kannatavad inimesed (siia kuuluvad anoreksia ja buliimia) peaksid lisaks põrna aktiivsusele tegelema hormonaalset tegevust reguleeriva hüpotalamusega.
Kui põrna yin ja yang on tasakaalust väljas, on veel üks tulemus niiskuse kogunemine organismi. Üheks niiskuse kogunemise soodustajaks on niiske väliskeskkond , nt. märjad riided. Teine põhjus on toidu liiga aeglane seedimine. Liigset niiskuse kuhjumist võib tunnetada maos või mujal kõhuõõnes. Turse võib ajada  pidevalt köhima ning võib esineda hingamisraskusi (PS! Hingamisraskuste korral, eriti, kui need on tekkinud äkki, tuleb viivitamatult pöörduda arsti poole)  ja/ või panna pea valutama. Lima peapiirkonda kogunemine põhjustab lisaks peavalule ka ebaselget mõtlemist ehk kogu aeg on tunne nagu oleks pea ilma põhjuseta „paks“.

Niiskuse ladestumine põhjustab ka ülekaalu, mida on peaaegu võimatu ohjeldada dieetidega ja liikumise suurendamisega. Seega – kui kehakaal vaatamata liikumisele ja korralikule toitumisele ei lange, on põhjust hakata tegelema põrnaga.

Põrna nõrkuse põhjuseks võib olla krooniline haigus, liigne töö ja kurnatus. Põrna kahjustab aja jooksul ka liigne mõttetöö, intensiivne keskendumine, samuti muretsemine ja kinnismõtted.  Kui põrn on töökorras, pole inimene kinnismõtete meelevallas. Nt. on liigne magusa söömine ning alkoholi tarbimine  tüüpilised näited kinnismõttelisest tegevusest. Vastavalt Hiina meditsiinile jaotuvad alkoholiprobleemiga inimesed nõrga põrna või maksa tasakaalutuse all kannatavateks inimesteks.
Ühe asja pidev korrutamine meeles segab kõigepealt põrna kahjustades seedesüsteemi, lümfivedeliku ja vere moodustumist ning liikumist. Järgmiseks saab kahjustatud maks, sest põrnal ja maksal on omavahel nn. kontrollsuhe. Kuna veri ei liigu korralikult, saavad kahjustatud neerud. Kinnismõtete taolise mõte võimusesse sattumine võib seega põhjustada laine, mis ulatub kogu organismi.
 Põrn on oma tunnustelt punane ja korpulentne, maks aga sale ja tige.
Peamiseks põrna nõrgenemise põhjuseks ongi vale toitumine. Seetõttu on toitumisharjumuste muutmine vastavalt oma põrna aktiivsusele olulisel kohal.
 Nagu öeldud, on põrna maitse magus, mis omakorda on oma olemuselt yang. Magus rahustab ja tasakaalustab (loomulikult on siin mõeldud naturaalset magusust mitte rafineeritud suhkruga tooteid).  Magusad toidud tugevdavad keha yin´i, kudesid ja kehavedelikke. Kõhn, kuiv ja nõrk inimene võib seega tugevamaks saada magusate toitude abil, milleks on süsivesikud (teraviljad, köögiviljad, kaunviljad). Ka paljud piima- ja lihatooted on oma olemuselt magusad ning neid võib kasutada äärmuslike nõrkusseisundite korral. Lisaks põrnale sobib magus hästi ka maksale, sest see rahustab maksa tugevaid negatiivseid tundeid ja „aeglustab“ agressiivseid inimesi. Kui maks tasakaalustub, normaliseerub ka põrna töö.

Magusat maitset võib süüa kõikidel aastaaegadel, sest see on oma loomult tasakaalustav. Soojendavad magusad on magus riis, riisisiirup, päevalilleseemned, Kreeka pähklid ja kirsid. Neutraalsed on kapsas, porgand, šiitake- seen, viigimari ja herned. Töötlemata mesi on maitselt magus, kuid kehas on sellel terav ja kuivatav mõju. Seega ei sobi mesi kuivadele ega kuumadele inimestele. Kuumutatud mesi niisutab.
Magusad köögiviljad on peet, kapsas (on ka terav), porgand, seller, kurk, baklažaan, kartul, šiitake- seen. Magusad puuviljad on: õun, aprikoos, kirss, viigimari, dattel, viinamari, greip, oliiv, papaia, virsik, pirn, maasikas, tomat. Magusad pähklid ja seemned: mandel, kastan, kookospähkel, seesamiseemned ja seesamiõli, päevalilleseemned, Kreeka pähkel.
Liiga palju magusat ja liiga tugev magus (suhkur) kahjustab põrna. Liigse magusa tõttu hakkab kogunema niiskus ning sellest on tingitud paljud haigused (ülekaalulisus , kasvajad, tursed). Liigne magus nõrgendab ka neere ning selle kaudu  luid ning põhjustab juuste väljalangemist.

Kuna põrna töö hindamiseks on mitmeid kriteeriume ning ravi käib erinevalt, on soovitav pöörduda Hiina meditsiini viljelejate või energeetiliste tervendajate poole, kes lähtuvad Hiina meditsiini põhimõtetest ja seostest.

Lisan siia veel elustiili soovitused järgnevateks kuudeks:

Hiina meditsiinis leotakse sügisekuudeks augusti, septembrit ja oktoobrit. Nendel kuudel on yang vähenemas ning yin kasvamas. Peaagu kõik taimed looduses kannavad vilja. Nüüd on aeg tõusta veidi hiljem kui suvel ja minna puhkama varem kui suvel. Meel tuleb hoida rahulik ning ei tohi heietada muresid, et kopsude energia saaks püsida puhtana. Teravaid ja jahedaid toite süüakse vähe, aga hapusid, sooje ja magusaid rohkem, et kopsude energia saaks voolata.

Head tervist!
Küllike

Allikas:        „Suur Hiina meditsiini käsiraamat“
                        „Hiina meditsiini põhitõed“


Kommentaare ei ole: