esmaspäev, 28. oktoober 2013

Kuidas saavutada tasakaalu?



Mõned abivahendid tasakaalu saavutamiseks. Tasakaal ei tule kunagi väliste mõjutuste tulemusena, vaid asub meie sees. Kui oleme ise tasakaalus, on tasakaalus ka meie ümbrus. Küll aga võib tasakaal paigast nihkuda just väliste asjaolude tõttu, kui lubame neil enda üle võimutseda. Mõned näpunäited, mida igapäevaselt tasakaalus olemiseks teha.

Naera lihtsalt selle üle.

Asjad ei muutu sellest paremaks, et me neid meeleheitlikult läbi närida püüame. Niimoodi kaotame hoopis oma tasakaalu ja loovuse. Me ei sõua enam oma elu laineharjal. Kõik muutub raskeks. Mis aitab: naerata, isegi siis, kui see tundub esialgu ilmvõimatuna. Kansase Ülikooli teadlane kinnitas naeratuse positiivset mõju: „Miimika ja emotsioonid on omavahel seotud. Kes saavutab selle, et suudab naeratada ka kriisisituatsioonides, väldib suure tõenäosusega nn. „auku kukkumist“, mida stress väga tihti põhjustab.

Aeg on elu

Igas päevas on 1440 minutit. Mitut neist kasutad Sa iseenda tarvis? Kui tahad iseendas saavutada tasakaalu, vajad Sa aega iseendale. Aega, et oma elu iseendale tagasi võita. Minut minutilt. Proovi seda. Luba endale seda luksust. Tee iga päev kolmeks minutiks paus - ära tee sel ajal midagi ning mõtle ainult sellele, mida Sa tõepoolest ainult iseendale soovid. Esita endale lihtsalt küsimus: Kuidas pean ma siin ja praegu elama, et täna õhtul õnnelikuna voodisse vajuda? Sa näed, kui palju energiat sa selliste mõtiskluste läbi saad.

Sina oled oluline

Paljud inimesed pööravad nädala lõpus tähelepanu sellele, mis on nädala jooksul jäänud tegemata. Seejuures on igaüks viimaste päevade jooksul saatnud korda mitmeid kangelastegusid. Kuidas oleks, kui Sa ennast täna tunnustad ja seda ka tähistad? Vaikselt või hoopis avalikult. Mida konkreetset saad Sa just praegu endale lubada, et ennast just praegu premeerida?

Tugevda südant ja neere

Seisa või istu. Aseta parem käsi üle parema õla. Vasak jääb rahulikult sülle. Nüüd tõmba tugevasti õlast. Tõmbamise ajal hinga sügavalt sisse. Hoia korraks hinge kinni. Välja hingates lase ka parem käsi sülla langeda. Korda harjutust ühe käega nii mitu korda seni, kuni tunned tuntavalt energia liikumist. Seejärel korda sama vasaku käega.  See Qigong´i harjutus avab südamemeridiaani ( energia juhttee), rahustab vaimu, masseerib sapimeridiaani ning toetab neerudes energia liikumist.  Harjutus mõjub samal ajal ka selga tugevdavalt. Keha ja vaim saavutavad taas tervistava tasakaalu.


Ütle „Stopp!“

Niipea kui avastad, et mõtled negatiivselt iseendast ja oma elust, ütle endale „Stopp! Kas see mõte, mida praegu mõtlen, toetab mind tegevuses, mida praegu tegema pean?“ Ja siis: „Milliseid on mõtted, mida pean praegu selgelt ja jõuliselt mõtlema, mis mind tõhusalt toetaksid?“ Niimoodi muudame me samm- sammult negatiivseid mõttemustreid ning saavutame oma keha ja vaimu tervistava tasakaalu.

"No ja mis sellest?"

Elu pole võimalik kogu aeg kontrollida. See lihtsalt voolab. Iga vastuseis sellele mis praegu on, tekitab ainult pingeid ja paindumatust. Aktsept selle suhtes mis on, lõdvestab. Kui siis jälle pole mingi asi läinud nii nagu me endale ette kujutasime, kasvatame endas vaikselt stressi. Või kasutaks ebaõnnetunde asemel hoopis mantrat „No ja mis sellest?“. See annab meile võimaluse asju võtta nii nagu nad parajasti on ning aitab tagasi saada tasakaalu.

Joo sidrunivett

Suur klaas sooja sidrunivett hommikul (võib olla maitsestatud meega), muudab kogu meie energiasüsteemi. Keedetud soe vesi ( mitte kuum!) aktiveerib ainevahetust, on abiks mao- ja sooleprobleemide korral, mõjub ergutavalt ning aitab vältida peavalusid. Selleks, et sidrunivesi pääseks mõjuma, joo seda kohe pärast ärkamist,  30 min. enne hommikusööki. 

Head tasakaalu!
Küllike



 Tõlgitud Küllike Lukkonen´i poolt ajakirja „Happinez“ saksakeelsest väljaandest.

Kommentaare ei ole: