reede, 9. jaanuar 2015

Hobiaiapidajale

Mind on nakatanud tõeline aianduspisik. Mida aeg edasi, seda rohkem see mulle huvi ja rõõmu pakub. Lilled, tomatid, kurgid, paprikad, sibulad, maasikad, herned, õunad, marjapõõsad jpm - see on rõõm, mida pakub meie aed kevadest sügiseni. Katsetamine ja uue õppimine on tore! 

Ajast aega on jälgitud aiasaaduste külvamisel ja hooldamisel kuufaase. Neile, kes selle teemaga veel kursis pole, kuid aianduse vastu siiski huvi tunnevad, väike juhend.
Aiapidajad lähtuvad kuuseisu jälgides sellest, et kuu saadab Maale selle tähemärgi jõudu, milles ta parasjagu viibib. Jõu ülekandmiseks kasutab ta nelja elementi – Tuli/ Soojus; Maa, Õhk/ Valgus ja Vesi.

Trigoonid koosnevad kolmes tähemärgist, mis moodustavad grupi. Iga trigoon neljast esindab üht neljast elemendist ja mõjutab kindlat taimedegruppi.

Vilja- trigoon, mille elemendiks on soojus, koosneb sellistest tähemärkidest nagu Lõvi, Jäär ja Ambur. Sellel trigoonil on eriti suur mõju taimedele, mille puhul tarvitatakse vilju. Nt. viljapuud, marjapõõsad, aga ka vilja andvad köögiviljad nagu tomatid, suvikõrvitsad, kõrvitsad jms.

Juure- trigooni, mis kuulub Maa elemendi juurde, kuuluvad Neitsi, Sõnn ja Kaljukits. Juureviljaks loetakse need köögiviljaliigid, mis kasvatavad maaaluseid või maalähedasi vilju. Nt. kartul, porgand, nuikapsas, sibul, redis, seller jms.

Õie- trigoon, mis kuulub Õhu- elemendi juurde, koosneb Kaaludest, Kaksikutest ja Veevalajast.  Selle rühma alla kuuluvad kõik need taimed, mille puhul tarbitakse või imetletakse õiteilu. Nt. sibullilled, õitsvad põõsad, mitmeaastased õitsvad rohttaimed. Köögiviljadest kuuluvad õie- trigooni alla artišokk, lillkapsas, brokkoli jms.

Sellised tähemärgid nagu Skorpion, Vähk ja Kalad, mille elemendiks on Vesi, koonduvad Lehe- trigooni alla. Selle trigooni alla kuuluvad maitsetaimed ja lehtköögiviljad, nt. salvei, münt, kapsad, salatid, aga ka hekitaimed ning mitmeaastased taimed, millel me imetleme lehti - Gunnera manicata ja hostad.

Vastavalt tähemärgile, milles kuu parasjagu viibib, märgitakse kuukalendris nn. vilja-, juure-, õie- või lehepäevad. Selle abil saab selgitada välja, milliseid taimi sel päeval külvata, istutada, lõigata või koristada.

Kui kalendris esinevad ilma pildita, s.t. tühjad päevad, tähendab see, et päev ei ole ühekski aiandusega seotud tegevuseks sobilik. Siis on kasulik lugeda aiandusega seotud raamatuid
J

  

Õiepäev ehk Õie- trigoon




 Lehepäev ehk Lehe- trigoon


Viljapäev ehk Vilja- trigoon


Juurepäev ehk Vilja- trigoon


Täiskuu

Noorkuu

Kalendris on kirjas mõned kellaajad: nt.
9. jaanuar on Viljapäev, kõiki toiminguid võib teha igal kellaajal, välja arvatud (außer) 17.15 kuni 22.30.
10. jaanuaril on Viljapäev kuni (bis) kella 21.30- ni.
18. jaanuar on Lehepäev kuni (bis) kella 8.30- ni ning alates (ab) 11.30 algab Viljapäev.

Kuukalendri saad endale tasuta alla laadida ja printida SIIT


Kevad pole enam kaugel! J

Küllike


Kasutatud materjal: http://www.mein-schoener-garten.de/de/gartenpraxis/mondkalender/



Kommentaare ei ole: