esmaspäev, 5. jaanuar 2015

Kuidas olla edukas kaalulangetaja?

Uus aasta on ikka olnud see aeg, mil inimesed tahavad oma elus midagi muuta ja annavad endale lubadusi. Üheks selliseks sooviks on paljudel kehakaalulangetamine. Tihti hakatakse pidama erinevaid dieete, mõnikord päris ekstreemseid. Meie keha ei ole valmis väga pikka aega mingisugustes ekstreemsetes olukordades viibima ja hakkab vastuvõetud otsuste üle protesti avaldama ja nõudma kõike seda, mida söödi varem. Sageli aga pole varasem toitumine olnud kehasõbralik. Nii siis tulevadki ette nn. ebaõnnestumised, mis mõjuvad kaalulangusele pigem vastupidiselt - kuna keha on dieeti pidades olnud pidanud hakkama saama liiga vähesega, talletab ta uuesti sööma hakates kõik! Kehakaal liigub tagasi samasse, kust alustati ja rohkemgi veel. Dieedid on lühiajalise efektiga, sest inimene ju oma tegelikke söömisharjumusi ei muuda.
Kuidas saada langetada kaalu nii, et see ka püsiks? Selleks on ainus lahendus - oma toitumisharjumuste muutmine igaveseks. See pole keha näljutamine, vaid õigete toiduainete tarbimine nii, et kõht oleks täis ja meel hea.   


Alljärgnevalt mõned näpunäited, kuidas alustada ja kuidas ennast rajal hoida.

1. Kõigepealt alusta oma kehaga sõbraks saamisest. Selleks on mingi põhjus, miks ta on just selline nagu ta praegu on. Võib olla on see pärit juba lapsepõlvest? Ehk olid juba sel ajal ülekaaluline ning pidid enda aadressil kuulma sõnu, mis tegid haiget? Sel juhul on kehasse
 talletunud trots vanemate vastu. Või on see kaitsekiht, mille taha tahad oma emotsioone peita? 


Kui Sa püüad saada aru, miks ta on selline, astud oma kehaga kontakti ja hakkad teda mõistma. Lapsepõlvest pärit traumad talletuvad meisse väga pikaks ajaks. Ülekaalulised lapsed on tihti keeldude- käskude all ega mõista, miks nad ei tohi olla lihtsalt sellised nagu nad parasjagu on. Tekib trots, mis omakorda ärgitab sööma ning tavaliselt rohkelt magusat.
Kui kehasse on talletatud süütunded oma keha ja söömisatakkide pärast, ei hakka inimene iialgi alla võtma. Vähemalt loomulikult mitte. Oma keha  mõistes ja temaga rahujalal olles, on kaalulangetamine kordi lihtsam. Mõistes, et kergem olla on kergem ja see kõik on ainult minu enda pärast hea, on muutumise võti.

Mõtle niimoodi: „Keegi ei tee meelega vigu. Inimene mõtleb alati, et ta käitub õigesti ja saavutab sellega parima.“ Selle teadmisega on parem mõista nii oma vanemaid kui ka neid, seejuures iseennast, kes on Sinu kehakaalule negatiivselt tähelepanu pööranud.
2. Lase lahti mõte, et olen liiga paks. See on just see, mis Sind tõsiselt häirib ja kurvaks teeb. Kurvaks teeb Sind just mõte, mitte Sinu keha. Mõtetel on väga suur jõud ning mida tihemini midagi mõelda, seda tõenäolisemaks see saab ka tegelikult. Tegelikult tahad Sa vabaneda ülekaalulisuse tundest. Kuidas tunneksid Sa ennast siis, kui lõpetad mõtlemise: „Ma olen paks.“?
S
ellest mõttest vabanemine on vajalik selleks, et  eemaldada ennast pildist, mis näitab: „Minu kehaga pole kõik korras.“ Sellest mõttest vabanemine aitab ennast lihtsalt aktsepteerida. „Olen nagu olen. Kehakaal ei takista mul olemast õnnelik ja rahul.“ Iseenda aktsepteerimine  aitab vältida ka stressist tingitud söömishoogusid, mis tavaliselt ülekaalulistel, ennast süüdistavatel inimestel esinevad.  Alles siis, kui oled saanud iseendaga ja oma kehaga sõbraks, saad minna järgmise sammu juurde.
3. Söö seda, millele Su keha vihjab ning seda, mida arvad oma kehale parima olevat. Luba endale keha järgi söömist isegi siis, kui see annab märku magusavajadusest.
  See ei tähenda muidugi, et Sa peaksid siis ära sööma kaks tahvlit šokolaadi. Keha signaal näitab seda, et Su ajul on tugeb seos suhkruga. Ta mäletab, et šokolaadi süües sai ta rahulolutunde. Seepärast tulebki Sul magusavajadust tundes esimesena meelde šokolaad või muu toiduaine, mida oled sel puhul alati söönud.  Aju teadmist magusast saab väga lihtsalt muuta – kui keha annab magusavajadusest märku, söö šokolaadi asemel hoopiski puuvilja, nt. banaani. Söö banaan ja oota, kuni keha hakkab tundma, et on oma magusaportsjoni kätte saanud. Ära haara kohe teise banaani järgi!
K
ui harjutad puuvilja söömist magusavajaduse ajal, hakkab ühel hetkel Su aju šokolaadi asemel hoopiski puuviljast mõtlema ning šokolaad ei tule enam meeldegi!


Kui Sul on esialgu raske aru saada, mida Su keha ütleb, võid proovida sellist varianti:
Söö ainult nii palju ja ainult seda, mida sööksid siis, kui oleksid sale. Saledad ei söö tavaliselt üüratutes kogustes saiakesi ja koogikesi, nad ei vali menüüst pastat, vaid pigem juurvilja jms.
Sellisel moel saad harjutada oma mõtlemist ja käitumist söömise suhtes ümber, s.t. Sa ei pea hetkel dieeti, vaid muudad oma toitumist nüüd ja igavesti. Veel üks oluline asi: ära hakka välja mõtlema mingisuguseid toiduaineid, millele Su rahakott peale ei hakka. Ka täiesti lihtsalt ja odavalt toitudes on võimalik saada, olla ja jääda saledaks. Samuti ära tarbi sellised toiduained, mille kohta Sa juba ette tead, et pärast nende söömist on Sul raske olla. Õpi ennast tundma! Su keha teab täpselt, mida ta vajab ja mida mitte. Kui sa selleni jõuad, hakkab Su alateadvus tegema Sinuga koostööd.

Seega muuda oma ettekujutust söömisest selliseks, et see oleks Sinu jaoks loomulik. Sinu keha õigesti toitmine on Sinu jaoks loomulik! Käitu ja tunne ennast nii nagu oleksid oma soovkaalu juba saavutanud – ole rõõmus, õnnelik ja iseendaga rahul!

Siia lõppu ka üks magus retsept J

Datli- maapähkli pralineed ~18 tk.

Vaja läheb:
100 g datleid
100 g maapähkleid
100 ml vett
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl kakaopulbrit

Valmistamine:
Sega datlid ja vesi pastaks. Kõige parem on seda teha köögikombainis või blenderis. Jahvata maapähklid kohviveskis peeneks. Sega omavahel datlipasta, maapähklipulber ja vaniljesuhkur. Vormi saadud segust pisikesed pralineekuulikesed ning veereta seejärel kakaopulbris.
Võid süüa kohe või panna 8-ks tunniks kuivatisse.

Maitseb magusalt! J

Olge hoitud!
Küllike


Foto: google.ee


Kommentaare ei ole: