teisipäev, 1. september 2015

Nahahaigused - metafüüsilised tekkepõhjused ja ravi

Kõik nahal avalduvad probleemid saavad alguse meie sisemusest. See, mis enam sisse ära ei mahu, saadetakse välja.

Hiina meditsiinis käsitletakse südame ja kopsude järel tähtsuselt kolmanda organina maksa. Maks esindab organismis mehist, edasitungivat jõudu. Maksa ülesanne on jõu näitamine ja jõu kasutamine. Maks teeb väga tihedat koostööd südamega, mille kiirgus on vaikne ning seepärast vajab ta enda kõrvale jõulist maksa, kes tuleb toime ebasoovitavaga kehas. Maksa energiat (qi´d) võib võrrelda energiaga, mis tõstab võrse maast ja paneb puu kasvama. Elisabeth Rochat de la Vallee (Hiina meditsiini viljeleja ning paljude raamatute autor) on maksa iseloomustanud nii:

 „Sõjaväe kindral laiendab riigi mõjujõudu, vallutades uusi alasid, tema jõud on maskuliinne ja metsik, tal on võime tungida edasi nii füüsiliselt kui ka mõtetes. Ta oskab tungida tulevikku, et teha plaane, panna asjad liikuma ning kõrvaldada tõkkeid. Maksa patoloogias, eriti qi ja vere seiskumises on just see aspekt tugevalt esiplaanil. Ja kui maks satub raevu, tõuseb tuli üles justkui sõjavägi, kes vallutab uue maakoha, tekitades seal kaose.“

Maksa ülesanded on: hoida energia ehk qi ühtlases liikumises; säilitada verd; valvata lihaseid ja kõõluseid. Maksa funktsioon avaldub küüntes ning avaneb silmades. Maksas elab meie nn. eeterlik hing ehk vaim, kes teab meie eelmisi elusid ja on meie praegusest eluteest täielikult teadlik. Sellest kõigest võib järeldada, milline oluline roll on maksal täita.

Inimest, kelle maks ja sapipõis on töökorras, saab iseloomustada järgnevalt
: kannatlik, korralik, järele mõtlev, kindel oma otsustes ja elurõõmus. Nad on vooruslikud inimesed. Vooruslikkus on maksa jaoks tähtis psühholoogiline analoogia, kuna maks on, nagu ka juba eespool mainitud, elukirjade hoidja. Selleks, et oma olukorda parandada, on vaja hakata harmoniseerima maksa tööd muuhulgas ka oma emotsioonide kontrollimisega.

Inimesi, kel on maksaga probleeme võib iseloomustada alljärgnevalt:
nad räägivad valjusti ning tihti lausuvad sõnu justkui hambad ristis, nende liigutused on järsud, kõneldes nad justkui raiuvad midagi käega. Nende liigutustes puudub sujuvus ja graatsia, nad nagu tõmbleksid meenutades roboteid.

Füüsiliselt kahjustavad kõige hullemini maksa ravimid, eriti paratsetamool. Vajadusel võib kasutada nt. ibu- tooteid (Ibumax, Ibustar jne), kuid paratsetamool tuleb küll oma ravimikapist välja visata. Eriti kahjulik on paratsetamool lastele. Maksa kahjustavad ka alkohol ja tubakas. Nende ainetega toimetulemiseks peab maks ennast hakkama lõhustama. Maks on küll ainus organ, mis suudab ise ennast taastada, kuid kui anda kogu aeg kahjulikke aineid peale, et suuda maks enam hakkama saada ning maksakude lihtsalt hävib. Lõpptulemuseks on tsirroos jms. haigused, millega paraku tänapäeva meditsiin kuidagi hakkama ei saa.

Ekseemid ja allergiad on samuti maksa funktsiooni häirumise väljendus. Maks ei tule vere puhastamisega erinevatel põhjustel toime. Neid põhjuseid võib otsida organite omavahelisest ebakõlast, kuid lõppkokkuvõttes taandub kõik ikka meie toidule, eluviisile ja mõtlemisele.

Erinevaid nahahaigusi
võib metafüüsilisest seisukohast käsitleda eneseväärtustamise võimena. Nahk, kui meie välimine kiht, peegeldab seda, millest inimene mõtleb, mis toimub inimeses seespool. Nahaprobleemid räägivad sellest, et inimene ei ole endaga rahul, ta häbeneb ennast. Liiga tähtis on tema jaoks teiste arvamus temast. Ta ei luba endal olla tema ise, vaid tahab teha nii nagu teised heaks peavad. Reeglina on sellised inimesed väga tundlikud kõige suhtes,  mis neid väliselt puudutab. Nahaprobleem, millega kaasneb mäda, räägib sellest, et keegi või miski on talle niivõrd ebameeldiv, et ta ei suuda seda kuidagi seedida ja kõik avaldubki nahal ehk meid kaitsval kihil.

Tõsine nahahaigus, ka akne, näitab seda, et inimene on ennast teiste ees justkui lukku pannud. On ju nahk see, mille kaudu astume teistega kontakti, aga meil on võimalus teistega suhtlemisest ka loobuda kui nahk on kole ja inimene ennast seepärast halvasti tunneb. Ta justkui otsib õigustust endasse tõmbumiseks. Selline inimene tahab oma sisemuses muutuda täiesti teiseks inimeseks kui ta seni on välja näidanud. Siis polegi muud, kui hakata tegelema rahulolu leidmisega enda sees ja enesearmastusega.

Inimesed, kel on vitiliigo, elavad väga raskelt üle kõike, mis on seotud suhetega. Need, kel nahakahjustused on näol, tunnevad hirmu kaotada suhtes oma nägu.

Nahahaiguste vaimne tähendus:
Mida tõsisem on nahaprobleem, seda tõsisemalt häirib see inimest, kuidas ta ise ennast näeb. Raviks on vajalik muuta kujutluspilt iseendast positiivseks. Oluline on lubada endal olla ka ebatäiuslik ning samal ajal teada, et oled väärtuslik igas olukorras, ka ebatäiuslikuna. Inimene ei pea ennast süüdi tundma oma välimuse pärast. Oluline on see,  mis peitub südames.

Meditsiiniliselt käsitletakse allergiat
kui kõrgenenud tundlikkust mingi aine suhtes. Ta liigitatakse immuunsüsteemiga seotud haiguste hulka.
Allergilist inimest võib kirjeldada nii: ta kohaneb uute olukordadega ja inimestega halvasti. Sageli on allergilised inimesed teiste inimeste mõju all, eriti nende mõju all, kellele nad tahavad muljet avaldada. Nende jaoks on oluline teiste arvamus iseendast. Sageli on neil tunne, et keegi neid ründab. Allergia on seotud mingi sisemise vastuoluga. Üks pool inimesest suundub kuhugi, teine pool temast aga justkui tõmbab teda tagasi. Allergikul on keeruline armastada – nad armastavad, kuid samal ajal püüavad olla vabad ega soovi kelleski sõltuda. Hingamisrasustega allergikul võib olla tekkinud tähelepanupuudusest tingitud reaktsioon. On ju haigushooga võimalik tõmmata endale tähelepanu. Selline toime on loomulikult alateadlik.

Vaimses plaanis tähendavad allergiad: allergiku elus võib olla olukordi või inimesi, kes ja mis talle ei meeldi, kuid ometi miski tõmbab neid sinna suunda. Oodatakse tunnustust inimestelt, kes tegelikult ei meeldi. On tunne, et kui õigustada selle inimese ootusi, hakkab see inimene sind armastama. Ehk siis tegemist on armastuse teenimisega.  Sageli on allergia seotud armastamisega – inimesele meeldivad nt. piimatooted, kuid ometi on ta nende vastu allergiline. Sel juhul on väga võimalik, et inimesel on raske anda endale võimalus nautida elu rõõme. (Laste allergiate puhul tuleb rääkida emast.)
Allergilise reaktsiooni saabudes on vaja analüüsida oma elu eelnevat 24 tundi. Kes või mis sind häiris? Millised emotsioonid eelnesid allergilisele reaktsioonile. Kas suhtlesid inimestega, keda sa ei salli?

Ekseemihaiged tunnevad sageli enda pärast muret ning on seepärast rahutud. Nad ei ole enesekindlad ning seepärast mõtlevad tihti tumedale tulevikule.  Kui ekseemiga kaasneb sügelus või on ekseemi tekitanud mõni keemiline aine, võib see tähendada seda, et inimene lubab ennast liigselt teistel mõjutada.

Psoriaasi puhul on inimesel sageli tunne, et ta tahaks vahetada välja oma elu ning alustada kusagilt täiesti uuelt lehelt. Tal on tunne, et teda ei väärtustata piisavalt. Psoriaasiga inimesel on iseendaga raske leppida, kuid see probleem räägib vastupidist keelt: armasta ennast sellisena nagu sa oled- kõikide oma puudustega, hirmudega, nõrkustega, väärtustega, annetega Ära tunne enda pärast häbi ja võta ennast täpselt sellisena nagu oled.

Kuidas ennast füüsiliselt aidata?

Maksa puhastamiseks soovitan hakata tarbima Maarjaohaka teed või kapsleid, Rootsirohtu kuuridena, koirohtu, mis aitab ärgitada sapinõristust, ruse aitab samuti nahahaiguste puhul. Koirohuga tuleb olla ettevaatlik ning tarbida seda vaid 10 päeva, siis teha 1 kuu vahet ning taas 10 päeva. Teed valmistatakse järgnevalt: 1 tl. kuivatatud droogi + 1 tass keevat vett. Lasta tõmmata kaane all 3- 5 min. ning 1 tassitäis tarbida ära päeva jooksul, juues seda enne sööki. Koirohi aitab muuhulgas ka sooleparasiitide vastu.

Lisaks maksa puhastamisele on abi ka erinevatest määretest. Kuid siinkohal rõhutan, et ilma siseorganite tasakaalustamiseta ja oma vaimu korrastamiseta on tulemus vaid lühiajaline, sest põhjust ei likvideerita.

Salv: võtta võrdsetes kogustes okaspuuvaiku, sulatatud võid ja mugulsibulat. Sulatada või veevannil, lisada okaspuuvaik, segada korralikult ja lisada seejärel segusse hakitud sibul. Hautada segades seni, kuni sibul on pehme. Määritakse seda peale soojalt ning haiget kohta peaks hoidma tule paistel seni, kuni on kannatlikkust. Salv võib hakata sügelema ja kipitama. See on vaja lihtsalt ära kannatada.

Suurepärane salv erinevate nahahaiguste, muhkude, käsnade raviks on saialillesalv. vt. selle kohta minu blogist.

Dermatiidi ravi. Võtta 3 tundi pärast sööki, eelistatavalt õhtul 1 aktiveeritud söe tablett 10 kehakaalu kilo kohta (70 kg kaaluv inimene võtab 7 tabletti). 3 tundi enne ja pärast seda ei tohi midagi peale vee juua. Tabletid lahustada 250- 300 ml soojas vees. Pärast võtmist võib suud loputada. Ravikuur kestab 45 päeva ning seda võib korrata.  Esimesel aastal võib teha 3- 4 ravikuuri. Järgmistel ehk piisab juba kevadest ja sügisest. Aktiveeritud süsi vabastab organismi mürkidest.

Psoriaasi ravi. Psoriaasi esineb tavaliselt inimestel, kel on närvi- ja endokriinsüsteemi ning ainevahetuse (eriti rasva ja süsivesikute) häired, seepärast tuleb kõigepealt tegelda maksa, seedeelundite ja endokriinsüsteemiga.
Psoriaasi puhul on üheks heaks lahenduseks dieet. Need, kes on abi saanud, soovitavad menüüst jätta välja rasvase liha, soolakala, šokolaadi ja munad. Puu- ja juurvilja võib süüa piiramatult ning kevadel ja suvel on vajalik valmistada salateid verd ning maksa puhastavatest taimedest- võilill, põldosi, põdrakanep, teelehed, nõges. Kasulik on nälgida nädalas üks või kaks päeva.

Psoriaasi raviks võiks teha kord nädalas maksa soojendamist.
Kell 19 juua 1 klaasitäis mineraalvett, seejärel panna paremale küljele soojenduskott ning lamada paremal küljel 20- 40 min.  Kui soojus on nt. kõrge vererõhu tõttu vastunäidustatud, võib kasutada massaaži: parema käega suruda paremat roidealust ning samal ajal vasaku käe nimetissõrmega vajutada vaheldumisi kinni parem ja vasak ninasõõre. Lahtise sõõrme kaudu välja hingates visualiseerige, kuidas soe õhk jõuab mööda paremat kätt maksa ja soojendab seda. Protseduur kestab 10- 15 min. Järjekindel olles terveneb kogu organism.

Veel psoriaasile:
1. määrida kogu keha või haiged kohad ööseks kokku kapsasoolveega. Kui käite õhtul duši all, tuleb määrimist uuesti korrata. Kuur kestab min. 10 päeva.
2. Määrida haigeid kohti võimalikult kuuma soolase taimeõliga ja pesta kahe tunni pärast tavalise pesuseebiga puhtaks. Ravi on pikaajaline.

Olge terved!
Küllike


Kasutatud kirjandus:
Rahvaravi retseptid
Suur Hiina meditsiini käsiraamat

Pilt: internetist




Kommentaare ei ole: