reede, 8. jaanuar 2016

15 nõuannet tervise tugevdamiseks Hiina meditsiini poolt vaadatuna


Täna tahan ma jagada tarkust, mis on töötatud välja taoistlike munkade poolt vaimse ja füüsilise seisundi korrastamiseks ning on tekkinud aastatel 266- 618. Nõuannete efektiivsust kinnitab see, et need on siiani Hiinas kasutusel.
(PS! Kõik Hiina meditsiinist lähtuvad organid ja Veri kirjutatakse siinkohal suure algustähega).

1. Näo masseerimine.
Harjutust sooritatakse hommikul. Kõigepealt hõõrutakse peopesi kokku nii, et käed muutuvad soojaks. Seejärel hõõrutakse nägu just nagu seda pestes. Soovi korral võib kasutada ka märga käterätti. Harjutus soodustab energia ja Vere ringlemist näos ning parandab nahka. See võtab ära väsimuse ja tugevdab üldseisundit.

2. Juuste kammimine
Seda tehakse sõrmedega. Surutakse kõik kümme sõrme juustesse, surutakse kergelt peanahka ning lükatakse sõrmi edasi- tagasi just nagu juukseid kammides. Sama võib teha ka kammiga, aga siis tuleb kammida tugevamini ja kauem kui tavaliselt. Harjutus stimuleerib energia ja Vere ringlemist peas. Kuna kõik kanalid voolavad pähe, soodustab see harjutus kogu keha energia ja Vere ringlemist ning võtab ära väsimuse. Samuti muutub meel erksaks.

3. Silmade pööritamine
Silmad sulatakse ja pööritatakse neid üheksa korda vasakult paremale ja üheksa korda vastupidi. Silmi hoitakse hetk kinni, seejärel need avatakse järsult, hingatakse sügavalt ja rahulikult sisse ning vaadatakse liikumatult mingit eset. Kui harjutust päeva jooksul mitu korda korrata, aitab see eemaldada Maksas olevat liigset tuld ja parandada nägemist.

4. Kõrvade katmine
Kõrvad kaetakse peopesadega, pead langetatakse ja tõstetakse rahulikult 5- 7 korda. Meel hoitakse häirivatest mõtetest vaba. Kui harjutust regulaarselt teha, püsib meel virge. See aitab ära hoida ka peapööritust.

5. Hammaste kokkulöömine
Kohe, kui oled ärganud, löö üla- ja alalõualuud kokku 36 korda. Kui seda regulaarselt teha, muutuvad hambad tugevamaks ja paraneb energia ja Vere ringlus peas.

6. Suu sulgemine
Päeva jooksul suletakse aeg- ajalt suu, keel surutakse otse vastu kurgulage ja hingatakse mõnda aega väga aeglaselt ja ühtlaselt. See tugevdab kõiki energia liikumine funktsionaalseid toiminguid (muuhulgas siseelundite tegevust) ja lisab kehavedelike toodangut.

7. Sülje neelamine
Suus on tavaliselt veidi sülge ja aeg-ajalt seda neelatakse. Sülg tugevdab Põrna ja Magu ning stimuleerib seedimist. Igal hommikul liigutatakse keelt suus seespool igemeid ja ka igemetest väljaspool ning suuõõnes, kuni suu on sülge täis. Siis neelatakse see alla kolmes osas (mitte korraga!). See aitab hästi kaasa seedimisele.

8. Energia tõstmine
Harjutuse puhul ühendatakse hingamine ja päraku tõstmine. Hingatakse aeglaselt sisse ja hoitakse pärakut kergelt üles tõstetuna. Siis hingatakse aeglaselt välja ja pärak lastakse lõdvaks. Kui seda sageli teha, muutuvad kõik tegevused organismis efektiivsemaks, kuna energia aktiveerub. Eakatel inimestel võib harjutus ära hoida päraku väljalangemise ja aeglustab seniilsuse arengut.

9. Meele rahustamine
Kui meel on rahulik, voolavad energia ja Veri normaalselt ja harmooniliselt ning emotsioonid on tasakaalus. Kui meel hoitakse rahulik ja vaba häirivatest tunnetest, ärritumisest ja kurbusest ning ellusuhtumine on positiivne, ringlevad Veri ja energia takistusteta ja inimene on elujõuline ning energiline. Muretsemine ja viha panevad energia ja Vere liikumise kinni ja see viib haigestumiseni.

10. Selja hoidmine soojana
Seljas kulgevad kaks väga yang (väga üldistades öeldes meesenergia) kanalit. Väline tuul ja külm tungivad selja kaudu kergesti kehasse. Selg tuleb alati soojas hoida, et haigeks tegevad tuul ja külm sisse ei pääseks. Nii hoitakse ja tugevdatakse ka Neerusid ja alaselja piirkonda. Eriti sobib see nõrgas seisundis olevatele ja eakatele inimestele. Hea on ka istuda, selg päikese poole, riided seljas ja lasta päikesel selga soojendada.

11. Kõhu masseerimine
Kõhu piirkonda masseeritakse peopesaga 30- 50 korda päri- ja vastupäeva. Peale sööki aitab see harjutus kaasa seedimisele.. Kui seda sageli teha, leevendab see kõhu paistetust ning -kinnisust. Õhtul voodis see rahustab ja aitab magama jääda (200 ringi mõlemas suunas).

12. Rindkere kaitsmine
Kopsud ja Süda on rinnaõõnes, seepärast tuleb seda hästi kaitsta. Rindkere masseerimine kergendab raskustunnet rinnas, reguleerib energia voolamist ning soodustab Kopsude ja Südame tegevust.

13. Munandite pigistamine
Traditsioonilistes tekstides nimetatakse seda ka „Neerude kohtlemise qigong“. Munanditest võetakse enne hommikust ülestõusmist ja õhtul enne uinumist veidikeseks ajaks tugevasti kinni. Samas suletakse suu ning hingatakse sügavalt ja ühtlaselt (diafragmaga ehk kõhuga). Nii tugevdatakse Neerude energiat, Neerusid ja alaselja piirkonda ning aeglustatakse seniilsuse saabumist.

14. Olemine rääkimata
Inimene, kes palju räägib, kaotab üld- energiat, vaikimine aga lisab elujõu- energiat. Tervisele on kasulik vähem rääkida. Eriti käib see nõrgas seisundis olevate ja vanurite kohta.

15. Naha kuivpesu
Kogu keha hõõrutakse kuivalt, nt. peopesaga või kareda rätikuga. See ergutab energia ja Vere ringlust, lõdvestab lihaseid ja kõõluseid ning teeb naha niiskeks, pehmeks ja pringiks.

Head tervist!
Küllike

Pilt: internetist

Kommentaare ei ole: