pühapäev, 13. märts 2016

Nädala mõtisklus- usk, lootus, armastus.



Mõtisklesin sellest, kuidas saaks inimesele, kes küsima tuleb, anda soovitusi parema elu nägemiseks. Muidugi, inimesed on erinevad, kuid…. Me kõik oleme inimesed, ainult inimesed ja seda ei tohi me unustada. Keegi meist pole Jumal, kõiketeadja. Me oleme lihtsalt inimesed ja meie eesmärgiks on elamine. Läbi elamise kogeme. Nii lihtne see kõik tegelikult ongi.

1. Usu sellesse, et oled oluline. Isegi siis, kui keegi on Sulle püüdnud näidata Sinu tähtsusetust, ära usu teda. Tema lähtub oma egost ja tahab teise inimese alavääristamisega enda enesetunnet tõsta. Või ei oska ta teisiti suhelda, sest teda ei ole õpetatud või on ta ise elanud kogu aeg alandamise maailmas. Sa ei pea selliste inimestega suhtlema. Sa ei pea neid vihkama. Sa võid lihtsalt teha oma valikud teiste inimeste kasuks, sest Sa oled väärtuslik!

2. Ära pea viha ega vimma! Parim, mida teha saad, on andestada. Anna andeks kõige eest ja tea, et inimesed käituvad sageli emotsioonidest lähtuvalt. Sõimata julgevad, aga pärast andeks paluda ei julge. Tea, et sel päeval, kui keegi Sinuga kehvasti käitus, oli selle inimese elus väga halb päev. Tal oli vaja aur välja lasta ja Sina said selles teda aidata olles talle objektiks. Soovi talle südames kõike head, unusta ja mine edasi. Sa võid eemalduda ning valida, kellega suhelda soovid. Sageli on aga vaja hoopis oodata, kuni teine inimene abi paluma tuleb. Ja Sina saad teda aidata.

3. Anna endast iga päev parim. Olenemata sellest, mida Sa teed, pane sinna oma energia. Mida annad, seda saad. Kui tead, et oled andnud endast iga päev kõik, mida sel hetkel võimalik anda oli, oled endaga rahul ega pea ennast süüdistama. Ka puhkuse andmine endale on andmine. Puhkusel ja laiskusel on aga vahe. Oska sellel vahet teha.

4. Pole vaja kritiseerida. Õpi kõigepealt nägema head ja alles siis, kui miski häirib, püüa mõista, miks see nii on. Mõnikord on asju,  mis häirivad, aga mida nagunii muuta ei saa. Kindlasti ei saa muuta teisi inimesi. Selle taotlusega elamine teeb Sind õnnetuks, sest teine inimene on väärtuslik just sellisena nagu ta parasjagu on. Kui Sinult palutakse muutumiseks abi, pead kaaluma, kas oled valmis aitama ja kas inimene ise piisavalt oma muutumisse ka panustada tahab. Vastasel juhul võtaksid Sa enda kanda teise inimese elu.
Kui näed, et miski ei meeldi ja Sa midagi muuta ei saa, pole seda vaja oma peakeses keerutada. Keerutada ja vihane olla. See on ju negatiivne emotsioon, mis teeb haigeks Sind. Kui aga on võimalus muuta, võib olla hoopis muuta oma vaatenurki asjadele, liigu rahumeelselt muutuste suunas ning ole tänulik õppetunni eest! Kui Sinu elus on, mida kogeda, oled elus! See on parim, kui Sul on, millega tegelda.

5. Ära karda muutusi, sest just läbi nende saab muutuda ka Sinu elu. Esmapilgul võib muutus tunduda karm, ülekohtune, kurnav, kurb, hävitav, kuid pikka perspektiivi ei oska me sageli näha. Parim, mida teha saad, on usaldamine. Usalda, et kusagil on kõrgemad jõud, kes suunavad Sind õigele teele. Maailm on muutumises. Mõnikord on need päris valusad, kuid seda me kõik oleme tulnud kogema. Me oleme tulnud õppima lahti laskma.

6. Usalda ja luba ennast suunata. Kui miski ei õnnestu ja Sa oled seda juba korduvalt proovinud, luba sel minna. See ei ole Sinu jaoks. Sinu hing ei vaja seda kogemust. Sinu eluplaaniga ei lähe see kokku. Usalda ja liigu edasi.

7. Tunneta, mida räägib Sulle süda. Tunneta, kes Sa oled. Tunneta, et oled kõikvõimas, kui vaid sellesse usud. Usk on see, mis aitab Sul leida rahu. Teadmine, et Sa oled alati hoitud.

8. Märka enda ümber inimesi. Kõik me oleme ühesugused ja kõikides meis on omad hirmud, rõõmud, mured. Ma ei näe teise inimese sisse, kuid ma tean, et meie kaasteelised on samasugused nagu mina. Hoolimine ja armastamine – ülim mida teineteise heaks teha saame. Kui reaalselt aidata ei saa, saada armastuse energiat. Ka sellel on võlujõud. Peaasi – ära ole ükskõikne ning ära hävita!

9. Kõik meie probleemid saavad alguse suhtlematusest. Seepärast on oluline suhelda! Aruta, räägi, avalda arvamust, küsi. Ära karda ennast avada. Usu, et Sinu teele satuvad ainult heatahtlikud inimesed, kes aitavad Sul Sinu teed käia.


10. Armasta, sest kõik eelnev taandub armastuse energiale. 

Olge hoitud!
Küllike

1 kommentaar:

Bianka ütles ...

Täpselt minu selle nädala teema!!! Just nii ongi, usu looda ja armasta. Aga lisksin siia juurde, ära siiski valvsust kaota :P