laupäev, 2. aprill 2016

Mis on Hiina meditsiin?

Täna tahan kirjutada natuke Hiina meditsiinist.
Kas teate, et Hiina meditsiin on palju enamat kui akupunktuur ja meridiaanid? Hiina meditsiin on filosoofia. Sügav filosoofia ja elustiil, mis käsitleb inimest kui tervikut ja universumi osa.
Meie kehas on kanalid, mis läbivad ja ühendavad organeid. Igal organil on oma energeetika ja ülesanne. Igal organil on oma kanal, mil omakorda oma liikumissuund, kokkupuutepunktid teiste kanalitega, selle kanali energiat kaitsvad, rahustavad, aktiveerivad jms. punktid.
Punktid, mis kanalitel asuvad, kannavad oma nime ja tähendust. Nt. 62 Kusepõie punkt kannab nime Shen Mai (Alguse pulss). Nimest lähtuvalt võib arvata, et tegemist on väga mõjuva kanali alguse punktiga, mille kaudu saab mõjutada vee liikumist kehast. Kui teada punkti mõjuala, tema tähendust ehk seda, mille jaoks on punkt mõeldud, saab mõjutada omavahel sobivaid, vastandlikke jne. punkte. Inimest tervendades on oluline süveneda tema loosse. Ei saa nii, et sarnase murega inimest ravid kogu aeg ühtmoodi. Sama sümptomi taga võivad olla erinevad põhjused ning just põhjuse leidmine ja lahendamine on oluline. Seepärast ei sobi alati üks akupunkt nt. peavalu lahendamiseks, sest põhjused on erinevad.
Vaadates inimest, vesteldes temaga, on võimalik liikuda oma mõtetes inimese probleemini teda jälgides - kuidas ta räägib, milline on kehaehitus, milline keel, milline mõttemaailm, liigutused ja isegi riietumisstiil. Teate, see on nagu põnev mäng, mil hakkad puzzlet kokku panema. Sageli võib inimese jutt ja arvamus iseendast erineda tegelikkusest, kuid üheskoos arutledes on võimalik siiski leida õige suund ning hakata probleemi lahendama erinevaid meetodeid kasutades, põhjuse likvideerimise või mahendamise suunas.
Vahendeid on erinevaid. Kõige tuntumad neist kindlasti nõelravi ja moksa ehk punktide soojendamine. Lisaks nendele on veel kasutusel taime- ja kupuravi, qi gong ehk meditatsioonist, hingamisest ja liikumisest koosnev harjutustesüsteem, kusjuures mitte alati ei ole vaja liikumist. Piisab teadvustamisest. tahtest ja kontsentratsioonist. Qi gong on energeetiliselt väga tugev teraapiavorm, mis sobib tegelikult igaühele. Hiina meditsiinis kasutatakse ka erinevaid massaažiliike, mille abil saab mõjutada kogu kanalit või vaid ükskuid punkte.
Lisaks nendele on kõikide teiste teraapiavormide kõrval oluliseks osaks toitumisteraapia. Söök on see, mis ravib. Ilma selle teadmiseta pole võimalik ennast täielikult tervendada. Hiina meditsiinist lähtuvalt jagatakse toiduained nt. niisketeks, kuivatavateks, külmadeks- kuumadeks. Vastavalt probleemile tuleb vaadata üle ka toidulaud. Muidu pole ju muul ravil mingit mõtete.
Uskuge idamaade ravisse! Need on vanemad kui meie praegune meditsiin. Kõige parem on siiski see, kui need kaks saab omavahel ühendada. Üks täiendab teist ning mingisugusest konkurentsist ei saa inimeste tervise puhul juttugi olla. Kõik, mis teenib inimese kõrgeimat hüvangut, on lubatud.

Olge hoitud! 
Küllike

Kommentaare ei ole: