Jõulud on rõõmuaeg ja inimesed tähistavad
tänapäeval rõõmu ikka söömisega. Mõtlesin
kirjutada sellest, mida olen uurinud ja millele võiks mõelda.
Siin on mõned lihtsad
põhimõtted, mida järgides saab ise, ilma igasuguste dieetideta oma kehakaaluga
ja sellega seoses ka tervisega tegelema hakata.
Jõulud on eelkõige rõõmu-, mitte söömispüha. Vaatame siis üheskoos mida ja kui palju tarbida. Nagu ütlevad jaapanlased: söö iga päev vaid
80% oma toidukogusest, joo vett ning rohelist teed ja liigu.
Seda võime me järgida ka pühade ajal ning hakata muutma traditsiooni – söömispühast tervisepühaks ehk just sel ajal võiks me oluliselt rohkem pöörata tähelepanu oma tervisele ja toitumisele.
Seda võime me järgida ka pühade ajal ning hakata muutma traditsiooni – söömispühast tervisepühaks ehk just sel ajal võiks me oluliselt rohkem pöörata tähelepanu oma tervisele ja toitumisele.
Mõned faktid, millele tasub mõelda.
1. Sakslaste suhkru tarbimine on olnud pidevas
tõusvas liikumises. Kui aastal 1852 tarbiti suhkrut umbes 1 kg aastas inimese kohta, siis aastal 2013 oli see näitaja juba 35 kg! Toiduainetetööstus ei ole
ilmselgelt huvitatud suhkrust loobumisest. Esiteks teenib Saksamaal toiduainetetööstus 4 miljardit
eurot aastat kasumit ning teiseks ei ole ka inimesed valmis oma maitseeelistusi
muutma. Võtame kasvõi leiva. Kui seal puudub suhkur, muutub ilmselgelt ka
maitse. Oleme selleks valmis? Kes on, kes pole.
Tööstustel on huvi suhkrut sisaldavaid tooteid
pigem rohkem müüa ja nad teevad reklaamitööd hästi tõestamaks, et suhkur on
inimesele kasulik. Ja inimesed langevad reklaami ohvriks!
Kui mõelda, kus suhkrut on, pigem kus teda pole, tekib nõutus. Aga.. meil on siiski võimalik selle tarbimist teadlikult vältida valmistades ise kodus toitu, loobudes küpsetistest, kommidest, liigsest puuviljast, magustatud jookidest, jälgides, et lastele mõeldud toidud, ravimid jms. ei sisaldaks suhkrut. Suhkru tarbimine on epideemia ja selle vastu tuleb hakata võitlema. Minu meelest on see hullem epideemia kui leetrid, mumps ja läkaköha, mille vastu vaktsineeritakse. Suhkru tarbimine tekitab meeletult haigusi, aga sellest räägitakse liiga vähe.
Esimene inimene ilmus Maa peale umbes 50 000- 60 000 aastat tagasi. Süsivesikutest hakati rääkima 19. sajandil. Aastal 1850 ilmus meie toidulauale rafineeritud suhkur. Liigse suhkru tarbimise tagajärjeks on see, et 2016. aastal oli Saksamaal 1000 uut diagnoositud diabeedijuhtumit PÄEVAS. Samuti oli sel aastal 4000 diabeedi põhjustatud amputatsiooni aastas.
Kui mõelda, kus suhkrut on, pigem kus teda pole, tekib nõutus. Aga.. meil on siiski võimalik selle tarbimist teadlikult vältida valmistades ise kodus toitu, loobudes küpsetistest, kommidest, liigsest puuviljast, magustatud jookidest, jälgides, et lastele mõeldud toidud, ravimid jms. ei sisaldaks suhkrut. Suhkru tarbimine on epideemia ja selle vastu tuleb hakata võitlema. Minu meelest on see hullem epideemia kui leetrid, mumps ja läkaköha, mille vastu vaktsineeritakse. Suhkru tarbimine tekitab meeletult haigusi, aga sellest räägitakse liiga vähe.
Esimene inimene ilmus Maa peale umbes 50 000- 60 000 aastat tagasi. Süsivesikutest hakati rääkima 19. sajandil. Aastal 1850 ilmus meie toidulauale rafineeritud suhkur. Liigse suhkru tarbimise tagajärjeks on see, et 2016. aastal oli Saksamaal 1000 uut diagnoositud diabeedijuhtumit PÄEVAS. Samuti oli sel aastal 4000 diabeedi põhjustatud amputatsiooni aastas.
Liigse süsivesikute koguse (mitte ainult
suhkru) tõttu jääb meie kehasse liiga palju insuliini.
/ Insuliin on enamiku selgroogsete pankrease Langerhansi saarte beetarakkude toodetud valguline hormoon, mille toime reguleerib ka vere glükoosisisaldust.
/ Insuliin on enamiku selgroogsete pankrease Langerhansi saarte beetarakkude toodetud valguline hormoon, mille toime reguleerib ka vere glükoosisisaldust.
Insuliini vabaneb verre proportsionaalselt
söögikorrajärgse (toidukord aga ka joogid) veresuhkru ehk glükoosi hulga
tõusuga. Allikas: wikipedia/
Väga lihtsalt väljendades on mehhanism järgmine: insuliin on hormoon, mis meie verepangas asuvast suhkrust saadab süsivesikuid lihastesse ja rasvadepoosse. Seesama insuliin, kui teda on liiga palju, blokeerib paljusid teisi vajalikke funktsioone ja viib selleni, et me ei saa enam täiskõhu signaali ja meil on pidevalt nälg. Meil on küll depoos vajalik energia olemas, mida elutegevuseks kasutada, kuid probleem on selles, et me ei soovi ennast liigutada ega kasuta kogutud rasvu ära, vaid sööme ikka ja jälle uuesti peale. Ainevahetus on aeglane ja kaloreid on liiga palju. Nii tekibki ülekaal.
2. Saksamaal teenis farmaatsiatööstus aastal 2013 kasumit
831, 1 miljardit eurot, kusjuures siia on arvestatud vaid ravimid, mida on vaja
erinevate haiguste raviks. See tähendab, et ei ole arvestatud muid apteegis saadaolevaid
tooteid. Seega ei ole suure süsteemi sees olevad tööstused, s.t. inimesed,
huvitatud tervisliku toitumise propageerimisest.
Toitumise põhitõed on lihtsad:
Keha vajab energiat ehk kaloreid. Meie jaoks
on olemas neli põhilist energiaallikat:
1. valgud
2. rasvad ja õlid
3. süsivesikud
4. alkohol (juhul, kui
inimene tarbib alkoholi)
Tähtis on:
1. 4 korda päevas süüa kõht täis
2. 3- 4 tundi toidukordade
vahe, mis on väga vajalik ka hammaste tervise seisukohalt. Toidukordade
vahepeal saab meie oma sülg neutraliseerida happe suus. Kusjuures
3. Jälgida täisväärtuslike
vitamiinid, mineraalid ja aminohapped
saamist. Mina isiklikult olen seda meelt, et isegi siis, kui pingutame väga, on
ikka mingeid vitamiine- mineraale mida me toidust kätte ei saa. Sõltub see
toiduainete väärtuslikkusest, mis omakorda sõltub kasvu- ja hoiutingimustest.
Mina ise eelistan pigem külmutatud kohalikku juurvilja (vähemalt kevadel), kui seda,
mis on laos kaua seisnud. Ka säilitades väheneb toiteväärtus.
Lisaks sellele sõltub toitainete imendumine soolestiku seisukorrast, mis omakorda tähendab, et meil tuleb oma soolestiku eest hoolt kanda. Süües tooreid hapendatud tooteid (hapukapsas ja -kurk, hapupiim), hoiame korras soolestiku mikrofloorat. Pärast antibiootikumikuuri on soolestiku mikrofloora taastamine mõnekuuline protsess, seda ei tohi unustada ja eeldada, et minuga ei juhtunud midagi.
Lisaks sellele sõltub toitainete imendumine soolestiku seisukorrast, mis omakorda tähendab, et meil tuleb oma soolestiku eest hoolt kanda. Süües tooreid hapendatud tooteid (hapukapsas ja -kurk, hapupiim), hoiame korras soolestiku mikrofloorat. Pärast antibiootikumikuuri on soolestiku mikrofloora taastamine mõnekuuline protsess, seda ei tohi unustada ja eeldada, et minuga ei juhtunud midagi.
Vitamiinidest ja
mineraalidest rääkides tuleb mainida, et puuviljad on väga head allikad, kuid
nad sisaldavad ka palju puuviljasuhkrut. Seepärast ei ole neid soovitav palju
tarbida.
Soovitav on tarbida Puuvilju ja marju 3-4 portsjonit.
1 portsion on üks keskmine puuvili, 1/2 klaasi värskelt pressitud mahla (eelista 100% mahla). Kasuta puuvilju snäki asemel ja vahepaladeks. Väldi kõrge glükeemilise indeksiga konserveeritud puuvilju, banaani, datleid, rosinaid, moosi, džemmi, puuviljakastmeid, puuviljamahla suhkruga jm. Ei soovita konserveeritud puuvilju.
Köögiviljad 5-7 portsionit päevas
Soovitav on tarbida Puuvilju ja marju 3-4 portsjonit.
1 portsion on üks keskmine puuvili, 1/2 klaasi värskelt pressitud mahla (eelista 100% mahla). Kasuta puuvilju snäki asemel ja vahepaladeks. Väldi kõrge glükeemilise indeksiga konserveeritud puuvilju, banaani, datleid, rosinaid, moosi, džemmi, puuviljakastmeid, puuviljamahla suhkruga jm. Ei soovita konserveeritud puuvilju.
Köögiviljad 5-7 portsionit päevas
1 portsion on umbes 1/2
klaasi (100g), 1/2 klaasi mahla
pressi värskelt köögivilja
mahla
tarbi köögiviljasalatit, lisa
juurde külmpressõli, seemneid/pähkleid ja rohelist
tarbi mõõdukalt
tärkliserikkaid ja kõrge glükeemilise koormusega (GK) köögivilju
väldi kõrge GK’ga köögivilju
– kartul, pastinaak, mais, põldoad, kõrvits jm
madala GK’ga on artišokk,
spargel, erinevad piprad, porgand (toores), seller, kurk, seened, okra
(kaunvili), sibul, herned, redis, oad, tomat, rabarber, suvikõrvits jm.
keeda köögivilju vaid supi
jaoks
kui värsket köögivilja ei
ole, siis eelista külmutatud köögivilju konserveeritutele
Kaunvilju 2-3 portsjonit
1 portsion on 1/2 klaasitäit
konserveeritud oad on
tervislikud, kuna säilitavad kiudainete ja flavonoidide sisalduse ka sel viisil
töödelduna
lisa menüüsse herned, oad,
läätsed, kikerherned jm. kaunviljad
valmista ise kikerhernest
leivakate – hummus
Täisteravilja 3-5 portsjonit
(mina isiklikult tarbin teravilja võimalikult vähe just kõrge GK tõttu)
1 portsion on 1 viil leiba,
1/2 klaasitäit putru, makarone jm.
eelista täisteraleiba, muid
täisterajahust tooteid ja pruuni- või täisterariisi
väldi kõrge GK’ga valget
jahu, valget saia, valget riis
tarbi rohkem
täisterarukkileiba, täisteraviljatooteid
Rasva 4-7 portsjonit
1 portsion on 1spl seemneid, 1tl head õli, 10
mandlit, 1tl võid, 1tl majoneesi
ära piira, vaid vali hoolikalt rasvu, eelista
taimeõli, pähkleid, tuunikala, lõhe
väldi margariini, pakendatud kauasäilivad
küpsiseid jm.küpsetised, kiirsöögikohtade praetud toite (friikartul),
kalapulki, suitsuvorsti, maksa, maksavorsti, viinereid, sardelle, peekonit,
salaamit, kanatiibu
(Maksa osas jääksin eriarvamusele. Natuke maksa ~umbes 40 g päevas on isegi kasulik. Muidugi sel juhul, kui inimene on lihasööja). Eelistada tuleks metslooma või veisemaksa. Vältida linnulihamaksa.)
(Maksa osas jääksin eriarvamusele. Natuke maksa ~umbes 40 g päevas on isegi kasulik. Muidugi sel juhul, kui inimene on lihasööja). Eelistada tuleks metslooma või veisemaksa. Vältida linnulihamaksa.)
margariin asenda võiga (või oliivõliga, veel parem kookosrasvaga)
ära kasuta tooteid, mille sildile on kirjutatud
lihtsalt taimne rasv
kasuta praadimiseks kookosrasva, palmirasva
(küllastatud taimne õli)
söö rasvast kala 5 korda nädalas või tarvita
puhtast lõhe fileest kalaõli kapsleid
kasuta oliivi- või mandliõli, mis annab omega-9
rasvhappeid
Kõrgekvaliteedilist valku 2-3 portsjonit
1portsion on 100g liha, 120g kala, 1muna (viimased uuringud ütlevad, et piisab 40
grammist lihast ja kalast)
tarbi liha ja kalatooteid
ainult 1kord päevas
tarbi liha 2x ja kala 5x
nädalas
eelistage kala, lahjat
tailiha, nahata linnuliha (parim on metsloomaliha, lamba- ja veiseliha. Kõige
kaulikum on maheliha.)
väldi rasvaseid lihatooteid
söö muna 2-3 korda nädalas
kui oled taimetoitlane, siis
valgu annab kaun- ja teraviljade kombineerimine
Piimatooteid 1-2 portsjonit
1portsion on 1klaas piima, jogurtit, 30g juustu
eelista täispiima, taluvõid, hapupiima,
maitsestamata jogurtit, kohupiima, kodujuustu (Täiskasvanud inimene ei vaja toorest piima. Tuleb pidada meeles, et
klaasitäis piima on söök, mitte jook toidu kõrvale! Eraldi toidukorrana võiks
seega tarbida hoopis hapendatud piimatooteid.)
väldi rasvast juustu, margariini, magustatud jogurteid,
koort, sulatatud juustu
(Allikas: toitumisnoustaja.com koos minu kommentaaridega)
Sööme siis pigem vähem ja tegeleme rohkem hoopis jalutamisega, lauamängudega jms.)
Jääge terveks!
Küllike
(Allikas: toitumisnoustaja.com koos minu kommentaaridega)
Sööme siis pigem vähem ja tegeleme rohkem hoopis jalutamisega, lauamängudega jms.)
Jääge terveks!
Küllike
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar